Nöjesnytt Helsingborg 1
Vi tog oss ett snack med Niklas Olsson, produktut
veckligschef på Voon om samarbetet och lite om hur framtiden ter sig. Vilka smaker och ingredienser har inspirerat snuset som tagits fram i detta samarbete? - Vår målsättning var att skapa en så naturlig smak som möjligt utan överdriven sötma och välja bort snarare än att lägga till ingredienser. Vad betyder det för Voon och Lakritsfabriken att skapa en produkt som hyllar Helsingborg? - Voon älskar Skåne i allmänhet och Helsingborg i synnerhet. Det är vårt hem. I vår mening Sveriges mest underskattade stad som nästan aldrig får den uppmärksamhet den förtjänar. Hur har Helsingborgs kultur och historia påverkat designen och konceptet för det nya snuset? - Designen på dosan är hämtad från en tidigare hyllningsprodukt i Lakritsfabrikens sortiment. Vad hoppas ni att kunderna ska uppleva när de provar snuset från Voon och Lakritsfabriken? - Smakmässigt är avsaknaden av sötma troligen det som sticker ut mest. Utöver det en smak av saltlakrits som succesivt blir mer framträdande. På vilket sätt skiljer sig denna produkt från Voons tidigare snussorter? - Visuellt är prillorna sandfärgade vilket förstärker intrycket av naturliga smakämnen – är det den snyggaste prillan någonsin? Ja, kanske. Sedan har vi reducerat sötningsmedlet med tvåtredjedelar. Hur ser tillverkningsprocessen ut när ni kombinerar snustillverkning med lakrits? - Vår tillverkningsprocess är i grunden inriktad mot småskalighet med mycket handpåläggning så produkter som denna passar perfekt. Men att Martin från Lakritsfabriken levererade smakerna från egen bil var unikt. Kommer det nya snuset att vara en begränsad utgåva eller en del av Voons permanenta sortiment? - Produkten släpptes i en begränsad upplaga om 2 500 dosor i början av oktober. Sen huruvida den blir permanent eller inte är helt upp till konsumenterna att bestämma. Personerna bakom Voon Voon Innovation grundades av Frank Svandal, Niklas Olsson, Alexander Holmkvist och Felix Sundström på restaurang Miss Voon i Stockholm den 25 juni 2020. Tillsammans har de en mångårig erfarenhet från snus- och cannabisindustrin kombinerat med spetskompetens inom formuleringar och hur man kan effektivisera upptag genom munnen. Målsättningen är att utveckla intelligenta rökfria produkter som både ger överlägsen absorptionsförmåga och samtidigt är säkra att använda. Verksamheten är baserad på Berga utanför Helsingborg med fokus på forskning, utveckling och produktion. Emma Jönsson, sommelier och krögare på Barrica Mat & Vinbar är en initiativtagare som varit med och tagit fram det nya snuset. 30 | nojesnytthelsingborg.se