Nöjesnytt Helsingborg 1
VÄRLDENS STÖRSTA AUBERGINE VÄGDE IN PÅ 3.362 KILO
OCH ODLADES I WORCESTERSHIRE AV PETER GLAZEBROOK. med gurka. Inget annat kött var så svårt att skiljas från som leverpastejen. Men i slutändan var det inte något pålägg som fick mig att falla tillbaka. Det var en avsmakningsmeny. Det hade hunnit bli 2022. Som så många gånger förr var jag ute och åt med jobbet. Vi skulle äta många snygga små olika rätter med tillhörande dryck, och på menyn stod bland annat vitlöksmarinerade miniatyrlammspett och en liten stek med pommes frites. ”Kan jag få be att se den vegetariska menyn?” frågade jag. ”Javisst”, sa servitören. Och där var den igen. Den där jäveIn. I svarta, sirliga bokstäver mot en äggskalsfärgad bakgrund. I stället för lamm och stek – ”Friterad aubergine”. Jag tog köttmenyn och det var ett beslut som jag aldrig har ångrat. Kanske hade tanken på att sluta vara vegetarian grott i mig ett tag. Eller kanske, och jag säger verkligen bara kanske, så hade jag lite hjälp på traven. Jag kan inte vara säker på att det var därför jag hade extra cravings efter kött den kvällen, eller om det var därför som tanken på slemmig äggplanta fick det att vända sig ovanligt mycket i magen. Men nio månader senare föddes min son, och vi äter leverpastejmacka till frukost varje morgon. ”KAN JAG FÅ BE ATT SE DEN VEGETARISKA MENYN?” Det här är aubergine En potatisväxtart som även går under benämningarna äggplanta och äggört. Den har länge varit populär såväl kring Medelhavet som i södra Asien. Men på senare år har den blivit allt mer vanlig i det svenska köket. Den kan ätas stekt, rostad, bakad, kokt, gratinerad eller panerad. Eller varför inte i en wok? En normalstor aubergine väger mellan 300-700 gram, men exemplar så stora som över tre kilo har dokumenterats. Auberginen har högt järninnehåll och är även rik på kalium, magnesium, koppar, kalcium och folsyra.