Nöjesnytt Helsingborg 1
husmanskost Här hittar du våra bästa recept på hu
smanskost – jättegod vardagsmat som de flesta gillar. Låt oss tipsa om härliga klassiker som wallenbergare, kåldolmar och dillkött. Perfekt att servera en vardagskväll. WALLENBERGARE Det är inte alla som har fått en maträtt uppkallad efter sig men det har Marcus Wallenberg. Hans biffar är gjorda på kalvfärs och vispgrädde och serveras alltid med potatismos, lingon, smör och ärter. Du kan så klart göra som du vill men det här är receptet för dig som vill njuta av Wallenbergare i originalversionen. 4 portioner 500 g finmalen kalvfärs 3 äggulor 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 2 dl Arla Köket® vispgrädde 1 dl ströbröd 50 g Arla® svenskt smör POTATISMOS 1 kg potatis 2 dl Arla Ko® mjölk 25 g Arla® svenskt smör 1 krm salt 2 krm vitpeppar BRYNT SMÖR 200 g Arla® svenskt smör TILL SERVERING 1 dl rårörda lingon Blanda färs, äggulor, salt och peppar till en jämn smet - gärna i matberedare. Rör i grädden lite i taget. Forma färsen till 8 biffar. Vänd biffarna i ströbrödet och lägg på en skärbräda att vila ca 5 min. Stek biffarna i en stekpanna med smält smör på låg värme 10-12 min, vänd emellanåt. Potatismos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av kokvattnet. Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll det över potatisen. Vispa moset riktigt luftigt med elvisp. Smaksätt med salt och peppar. Brynt smör: Lägg smöret till det brynta smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad. 46 | nöjesnytt KÅLDOLMAR MED GRÄDDSKY Kåldolmar är lite pilligt att göra, men är väl värt mödan! Servera kåldolmarna med klassiska tillbehör såsom rårörda lingon, potatismos eller kokt potatis. 4 portioner 1 kg vitkål 1 liten gul lök 3 msk Arla® svenskt smör 1 dl Arla Ko@ mjölk 1/2 dl ströbröd 400 g blandfärs 1 ägg 2 krm malen muskot 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 2 msk farinsocker 2 msk soya 2 dl Arla Köket® vispgrädde 1 dl vatten 1/2 tärning köttbuljong Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund. Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka den fint. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör. Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, muskot, salt och peppar. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop ca 5 min. Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min. För potatismos, se recept för Wallenbergare. DILLKÖTT Dillkött är en riktig svensk klassiker med kalvkött som blir mört i den sötsyrliga såsen med ättika och socker. Servera gärna med kokta eller rostade potatisar och rotfrukter. 4 portioner 500 g grytbitar av kalv 2 morötter 2 gula lökar 100 g purjolök 8 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 liter köttbuljong DILLSÅS 2 msk Arla® svenskt smör 3 msk vetemjöl 1 dl Arla Ko® syrad grädde 1 kruka färsk dill 2 msk ättikssprit 12% 2 msk strösocker Skala morot och lök. Dela och tvätta purjolök. Skär morot, lök och purjolök i stora bitar. Lägg grytbitarna i en gryta och tillsätt morot, lök, purjolök, peppar och lagerblad. Häll på buljongen och koka upp. Låt sjuda ca 2 tim tills köttet är mört. Ta upp köttet och sila buljongen, spar buljongen till såsen. Dillsås: Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt den silade buljongen och syrad grädde. Plocka dillen, lägg ner kvistarna och hälften av dillen i såsen. Hacka resten av dillen och ställ åt sidan. Mixa såsen slät tills den blir grön. Smaksätt med ättika, socker och ev salt och peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Vänd ner resterande dill innan servering. Servera gärna med ugnsbakade rotfrukter.