NG Malmö 1
THE KURZE PÕHJALA BREWERY populärt och försäljnin
gen av skivor dalade så öppnade han istället sin första restaurang, Frank. Baren Fono har han drivit sedan 2020 och är en liten, cool bar med en perfekt ruffig känsla. Inredningen är vintage och på väggarna hänger jazzoch soulklenoder från Priits tidigare liv. När jag säger till Priit att jag får en härlig beatnik-känsla av baren så svarar han med ett stort, nästan rodnande leende. Jag tror att jag tryckte på rätt knapp. Fono ligger mellan matmarknaden och Telliskivi och mittemot D3, en av Tallinns ballaste klubbar enligt flera bartenders som vi pratade med. SANDER VISAR OSS runt i kvarteren runt marknaden och det industriella området som är fyllt med trendiga butiker, restauranger och gallerier. Området kallas för Telliskivi, och ett besök skulle jag säga är obligatoriskt. Här ligger även Fotografiska, som blir vår nästa anhalt. Museet är den första utländska filialen till Fotografiska Stockholm och ligger i en gammal sovjetisk tågfabrik. En häftig byggnad och intressanta utställningar, när vi var här hade precis en utställning med den estniska fotografen Toomas Volkmann börjat med porträtt från Estlands 90-tal, en ganska hård tid efter sovjets fall. Likt Fotografiska Stockholm så har museet i Tallinn en bra restaurang, och köket sköts av kocken Peeter Pihel som tidigare har jobbat på restaurang Fäviken. NÄSTA ANHALT ÄR The Kurze, en liten restaurang som lagar mat från Dagestan. Här äter vi ljuvliga kaukasiska dumplings i umamirik fond. The Kurze kanske inte ser mycket ut för världen men har fått en utnämning i White Guide Nordic. Efter dumplingfesten tar vi en välbehövlig vinpaus på Time to Wine Kopli. Den lilla välsorterade vinbaren erbjuder hel- och halvglas från många fina etiketter som tilltalade en mer klassisk smak som min. Gillar du vin kan jag varmt rekommendera en paus här. KLOCKAN BÖRJAR SLÅ middagsdags och på schemat står ett besök hos restaurangen Barbarea, som på förmiddagarna 60 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2023 är ett av Tallinns mest populära bagerier och på kvällstid en väldigt trendig restaurang i ett up-and-coming område i utkanten av staden. Trendigt och industriellt, små rätter och naturviner - om de orden får det att vattnas i munnen på dig så boka ett bord och njut. Vi äter lite smårätter, dricker ett glas Christian Tschida och lyssnade på snacket mellan bebisen och köksmästaren som kommer väldigt bra överens. Vi tackar för kaffet och beger oss tillbaka till området Telliskivi och vårt nästa stopp, The Nudist Winery. Här träffar vi en av grundarna, Mihkel Männik, som berättar sin historia. The Nudist Winery gör riktigt bra mousserande vin på frukt, deras storsäljare är gjord på rabarber. Mihkel berättade att han började göra cider för sju-åtta år sedan i tron om att det skulle bli trendigt i Estland. Det blev det inte. Han försökte istället göra och sälja cold brew, men likt svenskar så var estländare inte särskilt intresserade av kallt kaffe. När han precis höll på att ge upp så blev han inspirerad av en kompis från Lettland att testa fruktvin, och resten är historia. Med snygga och roliga etiketter och en produkt som smakar bra har de tagit den estniska marknaden med storm och även expanderat till Finland. En perfekt törstsläckare när du promenerar runt i Telliskivi. MÖRKRET FALLER OCH vi går vidare till baren Fono som drivs av Priit Jurmann. Han har ett förflutet i musikbranschen men berättar att när streaming blev mer SISTA DAGEN. VI vaknar rätt tidigt och har ett besök hos Põhjala Brewery inplanerat innan hemresan. Som en bonus på den här mat- och dryckesresan så blir vi upphämtade av taxichauffören Angelo. En medelålders man med bred Londondialekt som visar sig vara före detta kock åt en tidigare dansk ambassadör som lämnade London för Tallinn för dryga 20 år sedan. Han ger oss sin bild av Tallinn, en väldigt säker stad med låg kriminalitet och en stad som är rätt ny inom gastronomi. Taxiresan tar oss till Tallinns hamn, bryggeriet ligger nämligen i en före detta varvslokal nere vid vattnet där Ryssarna byggde sina ubåtar i början av 1900-talet. VI MÖTS AV en av bryggeriets grundare, Peeter Keek, en väldigt varm och karismatisk man med mycket energi. Innan öl blev hans vardag jobbade han åt Vans och reste jorden runt till olika skateboard-evenemang. 2011 startade han och tre vänner Põhjala som ett litet sidoprojekt och hembryggeri. Idag är det Estlands fjärde största bryggeri som producerar cirka 950 000 liter om året och exporterar till 40 olika länder, bland annat Sverige. – Estland har inte så många kulinariska exportvaror utom öl. Jag skulle vilja påstå att vi är en av Estlands kulinariska ambassadörer, säger Peeter. DE FLYTTADE PRODUKTIONEN till den nya lokalen 2018 och samtidigt byggde de sin restaurang en trappa upp från bryggeriet. Här kan man prova sig igenom Põhjalas 24 olika sorter och mycket mer samt njuta av riktigt bra Texas BBQ där köttet röks på plats. Bakom spisen står den amerikanska kocken Michael Holman, som även han har ett förflutet på Fäviken. Jag, som har varit i Texas och ätit autentisk BBQ, blev väldigt imponerad av maten hos Põhjala, och ölen är fenomenal! SÅ HIT KOMMER jag gladeligen tillbaka. Nästa gång vill jag dock spendera mer tid hos Põhjala, de har nämligen en bastu i anslutning till restaurangen som går att boka. Tänk dig; ni är ett glatt gäng som kommer hit, tar en guidad tur i bryggeriet, kanske med en kall öl i handen. Sen beger ni er upp till bastun, kanske med en till kall öl i handen. Efter en skön svettning och med mjuka kroppar slår ni er ner vid bordet och äter mästerlig BBQ och provar er igenom ölsortimentet under guidning av otroligt kunnig och trevlig personal. Magiskt! FONO