Smögen & HÖST - VÅR Länk www.sotenasturism
Den goda lokala maten Vårt unika Västerhav erbjud
er läckra råvaror som rätt tillagade erbjuder dig en enastående smaksensation. Räkor, havskräftor, hummer, musslor, ostron - you name it. På landsidan finns små producenter av kött, bröd och grödor - alla med hantverksmässig kvalité på sina produkter. det finnS inte mycket Som kan jämföras med nykokta skaldjur från det salta havet utanför vår kust. Vi vågar nog lova att världens bästa skaldjur hör Bohuslän till. Att skaldjur förknippas med Bohulän är väl ingen nyhet precis. Hos oss kan du njuta av nyfångade räkor och kräftor som fortfarande är ljumna och smakar helt fantastiskt. På hösten kan den läckra hummern köpas hos fiskhandlare eller avnjutas på någon av våra restauranger. Är man lite nyfiken på att fånga skaldjuren själv, då har du alla möjligheter till detta. Runt om på Sotenäset finns det skeppare som tar dig med ut på fisketurer av varierat slag. Hummersafari på hösten är ett populärt evenemang. Skaldjuren smakar bra under hela året, dock finns det vissa perioder då de är som allra bäst. Räkorna är som bäst under hösten och in på vintersäsongen, detsamma gäller hummern. Ostronen är bäst under vintern och blåmusslornas under senvintern. Havskräftan är lika god oavsett vilken årstid den fiskas. Välkommen till oss och smaka på världens bästa skaldjur! det är inte bara Skaldjuren som är som bäst på Sotenäset. Vi får inte glömma fisken. Du får den sprallfärsk hos våra fiskhandlare eller på någon av krogarna. Njut av läckerheter som hälleflunda, marulk, torsk, kolja, rödspätta, rödtunga och piggvar! Det finns också flera lokalproducade livsmedel i vårt område. Kustcharken i Askum säljer nystyckat, lokalt uppfött 10 Smögen & nöt- och viltkött. På Stensjö gård odlas och saluförs potatis av olika sorter och på Klevs Gård utanför Bovallstrand kan du köpa lokalproducerade ägg, rapsolja, linfrö och rapsfrö. På dryckessidan finns Smögenbryggar´n, ett mikrobryggeri som tillverkar god och trevlig öl med lokal prägel. Vad sägs om öl producerat av tång, musselskal och havssalt? Smögenwhisky har, namnet till trots, sin tillverkning av kvalitetswhisky och gin strax utanför Hunnebostrand. På Stenugnsbageriet i Lyckan bakas surdegsbröd på hantverksmässigt sätt i stenugn och med huvudsakligen ekologiska råvaror. På SotenäSet finnS ockSå flera stora fiskberedningsindustrier som producerar olika typer av Havets mat. Orkla (f.d Abba) producerar sillkonserver och deras mest kända produkt Kalles Kaviar. Leröy-Smögen Seafood har ett stort rökeri i Kungshamn och här tillverkas rökt och gravad lax. Röror av olika slag är också en storsäljare för Leröy. En annan stor matproducent är Marior med bl a produktion av gratänger av olika slag.