Smögen & HÖST - VÅR Länk www.sotenasturism
Miljö och rena hav i fokus NÄR SMÖGENBRYGGARN PRO
DUCERAR KVALITETSÖL Smögen Ale AB heter mikrobryggeriet längst ut på Smögenklipporna. Företagets produkter marknadsförs under namnet Smögenbryggar´n. Smögen Ale, grundat 2019, är ett marint bryggeri som verkar för en hållbar marin miljö, ett levande kustsamhälle och värdesätter lokalt samarbete. Att använda lokala råvaror är självklart för Smögen Ale. fyra olika SorteS tång och MuSSelSkal När man går runt i den kustnära anläggningen så fullkomligt andas man hav och man förstår att den marina miljön verkligen är satt sin prägel på produkterna. Jesper Jonasson är bryggeriets marknadsansvarige och berättar att en del av ingredienserna i tillverkningen kommer direkt från havet, nämligen tång och musselskal. Olika sorters tång används i fyra av ölsorterna. Tången tillsätts inte för att ölet skall smaka tång. Den tillsätts som en naturlig ingrediens för att ge karaktär i form av färg och smak, som till exempel umami, sötma, sälta och andra mineraler. Musselskal tillsätts som pH-justerare i stouten Svarta Malin för att påverka vattnets hårdhet vilket är viktigt just vid bryggning av stout. Förutom havet, så är även andra lokala produkter ett viktigt inslag i Smögen Ales tillverkning. Ölet bryggs av vatten från Lilla Dale ytvattentäkt, som anses vara ett av Sveriges bästa. En del av malten kommer från det lokala jordbruket via Viking Malt. På sikt räknar man med att komma upp i en produktion en miljon liter om året, men till att börja med tillverkas bara cirka 50.000 liter. rejäl inveStering Bryggeriet ägs av Joel Oresten, Bengt Gunnarsson, Mickael Westberg och Sten Berndtzen. Ett nytt ölbryggeri kräver en rejäl investering som jäs- och lagringtankar, bryggverk och annan utrustning som behövs för att tillverka ett bra öl. 16 Smögen & reStProdukt användS vid brödbak Förutom öl så har vi hela tiden haft ett miljötänk i tankarna!, fortsätter Jesper. – Ta restprodukten drav som är resterna från kornmalten som exempel. Dravet används bl a av Hamnbageriet i Kungshamn för brödtillverkning. Ett annat lokalt företag som nyttjar dravet är Kustcharken, som använder det och dessutom humle i sin speciella ölkorv kallad Ölbryggar´n. Smögen Ale AB samarbetar även med företaget Rena Hav. Detta företag gör biogas av restprodukter från industrier som Orkla och Leröy och nu även från Smögenbryggar´n. SniPa, halv StorM eller Svarta Malin? Jesper berättar vidare att de är godkända som leverantörer till Systembolaget - en förutsättning för att kunna expandera till hela Sverige. Smögen är ett mycket inarbetat varumärke och detta kommer förhoppningsvis att ge Smögenbryggar´n viktig draghjälp när ölen skall lanseras runt om i Sverige. Ölsorterna som Smögenbryggar´n tillverkar är snIPA, en klassisk India Pale Ale med en twist. Ölen är bryggd med fingertång. Halv Storm är en kraftig India Brown Ale som är bryggd med blåstång!! Hamnöl är en gyllene lager som även den är bryggd med blåstång. Sist men inte minst har vi Svarta Malin, en klassisk stout som bryggs med musselskal och havssalt.