NG Malmö 1
EN KROGKNEGARES SÅNGER är ett konceptalbum på tio
låtar som handlar om hur livet för den arbetande inom krogoch restaurangbranschen kan se ut. Och det är en person som vet vad hon skriver och sjunger om. I 17 år arbetade hon som servitris och bartender. Stina Künstlicher har dessutom sedan 2006 varit verksam som yrkesmusiker och 2012 släppte hon Standard i en limousine som var en EP på fyra låtar. Själv menar hon att det finns många anledningar till att hon nu skrivit albumet En krogknegares sånger. Hur har det varit att bearbeta sitt arbetsliv på det här sättet? – Spännande, roligt och lite ångestfyllt. Såklart. Vad är roligast – att skriva musik eller att jobba på restaurang? – Det är väldigt roligt fast på olika sätt. Skulle jag välja skulle jag ta båda. LITTERATUR OCH MUSIK förknippade till arbete är något som redan ligger henne nära. Hon har sedan tidigare blivit publicerad i ett antal antologier – senast 2020 i Föreningen Arbetarskrivares antologi Världen vi lämnar – och 2019 mottog hon STIM-stipendium inom kategorin text. Utöver att hon tycker om att skriva och sjunga om arbete finns det även en annan anledning till att hon skrivit albumet: att bearbeta sina år inom krog- och restaurangbranschen. – Det finns flera svar på varför jag velat skriva den här skivan. Dels har jag varit aktiv som musiker länge och skriver låtar. Det här projektet har varit kul att göra, att samla sig runt ett tema på det här sättet har varit jätteroligt. Och sen tycker jag att det är jättespännande med litteratur och musik som handlar om jobb på olika sätt. Det finns plats för fler perspektiv från restaurangbranschen. Det var därför jag började skriva det här albumet. Och sen har det också varit ett sätt för mig att bearbeta mitt yrkesliv. Vad skulle du säga var den största behållningen? – Att ha fått gå in så djupt i de här berättelserna och tankarna som jag haft. Att komma på och återfinna någon slags glädje och framkalla en känsla för sina gamla jobb. Hur är det att jobba i restaurangbranschen idag? – Jag skulle nog tro att det är väldigt individuellt. Du kan nog få lika många svar som det finns restaurangarbetare, skulle jag tro. Men för mig har det varit kul och jäkligt slitigt på samma gång. Det är inte alltid kul, men det är nästan alltid slitsamt. Vad är det som är mest slitsamt? – Det är nog lite beroende på vilken tid på dagen och så där. Fysiskt är det väldigt tungt bitvis. Och det mest påfrestande psykiskt är nog stressen. Det är ganska NR 4, 2022 | NÖJESGUIDEN 45