NG Malmö 1
Krog Bäst just nu Nu när vädret är lite mer tillå
tande tänkte jag lista fem mysiga uteserveringar i Malmö som jag tycker är värda ett besök. Jag har valt att försöka sprida ut rekommendationerna på uteserveringarna över hela staden. MÄSSINGSHORNET Kirsebergsgatan 32, massingshornet.com Bland backarna, gatuhusen och stockrosorna på Kirseberg ligger ett klassiskt Malmöhak och kanske ett av våra finaste tillhåll när det kommer till förtäring av dryck. Uteserveringen är besmyckad med färgglada lampor och jag är inte svårare än så. Mässingshornet är en ljuvlig plats i en ljuvlig omgivning. Öppet: mån 15–22, tis-lör 15–01, sön 15–sent BOULEBAR DROTTNINGTORGET Drottningtorget 8, boulebar.se Frågar ni mig är Drottningtorget Malmös kanske mest underskattade torg. Den pastellgula byggnaden Boulebar ligger i är en fröjd för ögat. En ganska härlig och livfull miljö på uteserveringen i och med att folk spelar boule i tät anslutning. Öppet: tis–ons 15–23, tor 15–00, fre 12–00, lör 10:30–00, sön 10:30–17 EL SÓTANO Långgårdsgatan 8, elsotano.nu På Gamla väster återfinns El Sótano. En populär uteservering som inte brukar ha svårt att locka folk så fort solen tittar fram. Även detta omringat av stockrosor och små gatuhus. Öppet: tis–tor 16–23, fre 15–00, lör 13–00, sön 13–21 L’ACQUAFARINA Rudbecksgatan 95, instagram.com/lacquafarina 5 Det första vi möts av när vi öppnar dörrarna till l’Acquafarina är högljudda italienare som pratar med varandra. Det är kunden framför oss som pratar italienska med pizzabagarna bakom kassan. På svenska säger kunden till bagarna att deras pizzor är ”helt otroliga” när hon tar sina hämtpizzor och lämnar lokalen. Att italienare i Malmö gått i god för pizzorna på l’Acquafarina känns initialt som en bra kvalitetsstämpel. På en skylt bredvid kassan står det att degen har jäst i 56 timmar. Förväntningarna på pizzorna är proportionerligt höga. Inredningen i lokalen känns halvfärdig. På bordet vi har slagit oss ner vid står en tavla som lutar mot väggen, en tavla som vi förutsätter skulle hängt på väggen. Utöver oss är det tomt på sittande kunder i lokalen vilket känns lite oroande. Oron lugnar sig dock ganska snabbt då kunderna som beställt hämtpizzor springer ut och in ur lokalen över det schackrutiga golvet. Efter en kort stund kommer pizzorna in. Vi har beställt en regina margherita och en gamberetti e spinaci. Kanterna på 66 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2022 pizzan är luftiga och med lätt brända fläckar på. Pizzorna ser både inbjudande och oerhört välgjorda ut. Vi hugger in och pizzorna infriar alla förväntningar och förhoppningar som vi haft. Degen är oerhört välgjord. Tomatsåsen gjord på San Marzano-tomater likaså. Man förnimmer en hint av olivolja. Kanterna är underbara. Vi betalar 130 kronor för Margheritan och 150 kronor för Gamberetti e spinacin. Inte billigt för pizzor, men heller inget ockerpris för välgjorda napolitanska sådana. Det är lika bra att gå rakt på sak. Det här är en av Malmös absolut bästa pizzerior. Om inte den bästa. Fler pizzor kommer beställas från l’Acquafarina. Och vi är förlåtande mot att inredningen inte är helt klar, då stället bara haft öppet i drygt två månader. Öppet: ons–fre 16–20, lör–sön 13–20. ”pizzorna infriar alla förväntningar” MASTIO Dragörkajen 1a, mastio.se Vid den gamla Dragörkajen på Limhamn ligger Mastio som drivs av Sandra Mastio som vann Sveriges mästerkock 2015. Väldigt mysig uteservering med utsikt över vattnet och småbåtar. Öppet: tis–tor 11:30–22, fre–lör 11:30–23 sön 11:30–21 ASTER Jagaregatan 6, astermalmo.se Insprängt mellan Kockums gamla varvs- och industrilokaler i Västra hamnen ligger Aster. På Asters uteservering konsumerar man mat och dryck omgärdad av gamla Malmös industriella hjärta. Öppet: tis-tor 17–00, fre–lör 16–01 RASMUS HANSSON rasmus.hansson@ng.se