Omtanke 1
RECEPT Matsmart Så här års är rotfrukter både bil
lig och klimatsmart mat. Här tre goda recept som går enkelt att laga. TEXT OCH FOTO: ARLA FOODS Rotfruktssoppa med örtolja Ingredienser 3 morötter 2 palsternackor ½ rotselleri 1 purjolök 2 msk Arla® Svenskt Smör 1 tsk malen ingefära 2 tsk honung 2 msk hackad persilja Oströra: 250 g Arla Köket Kesella® kvarg 2 dl riven ost, Arla Präst® Ingredienser 1 liten purjolök 250 g potatis 600 g blandade rotfrukter, tex morot, kålrot och palsternacka 2 msk Arla® Smör&rapsolja 1 liter vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 150 g Arla® färskost naturell 2 krm salt 1 krm svartpeppar Örtolja: 2 dl färska blandade örter, t ex bladpersilja och basilika 1 dl olivolja 1 hackad vitlöksklyfta rivet skal och saft av ½ citron 1 krm salt Gör så här: Dela, skölj och strimla purjolöken. Skala potatis och rotfrukter, skär dem i mindre bitar. Fräs purjolök, potatis och rotfrukter i smör&rapsolja ca 3 min i en stor kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka ca 10 min under lock tills allt är mjukt. Tillsätt färskosten och mixa slät. Salta och peppra. Mixa örter, olja, vitlök, citron och salt till en slät örtolja. Ringla örtoljan över soppan. 60 | www.ssil.se Gör så här: Skala rotfrukterna och skär dem i långa bitar. Skär purjolöken i skivor. Stek rotfrukterna i smör i en stor stekpanna på svag värme ca 10 min. Låt purjolöken steka med på slutet. Krydda med salt, ingefära, honung och persilja. Rör ihop kvarg och ost. Servera rotfrukterna på ett fat med oströran bredvid. Rotfrukter med oströra MORÖTTER, PALSTERNACKOR OCH ROTSELLERI utgör grunden till den här goda rätten som blir jättegod tillsamman med oströran. Spisbröd NYGRÄDDAT MJUKT SPISBRÖD med smak av fänkål blir ett lyxigt mellanmål eller ett gott tillbehör till soppan. Ingredienser 20st 75 g Arla® Svenskt Smör 7 dl Arla® mjölk 25 g jäst ½ dl strösocker 1 tsk stötta fänkålsfrön 1 tsk salt 3 dl rågsikt ca 10 dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen. Tillsätt socker, fänkål och salt. Blanda rågsikt och vetemjöl med bakpulver. Blanda ner mjölblandningen och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Dela degen i 20 bitar. Kavla ut till runda kakor. Grädda kakorna i varm stekpanna, ca 2 min på sida. Servera dem gärna nygräddade med smör.