Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Per portion 305 kal
orier Protein 31 g Kolhydrater 8 g Fett 16 g • Fibrer 3 g Vart jag mig i världen vänder finns det pinot noir. De vinländer som går under beteckningen ”nya världen” är länder som i vinets värld är unga och som fortfarande är under utveckling. Vinerna blir tillsammans med ett svalare klimat på detta sätt traditionella, jordnära, strama, eleganta och strukturerade. De ger en känsla av ursprung, så kallad ”terroir”. Eftersom Nya Världens vinländer inte är alls så bundna av vinlagstiftning och ofta har en större portion sol och värme blir vinerna, grovt generaliserat, rundare, fruktigare och generösare i stilen. Det vissa av vinerna saknar i ”terroir” väger de upp i personlighet, solmogen frukt och saftiga, balanserade viner. Här kommer några tips på röda, härliga pinot noir-viner från nya och gamla världen som levererar ”bang for your buck”. /Text: Peter Lannesand KRUG'SCHER HOF – PINOT NOIR 2019 / Tyskland / Art.nr 22388 /140:Bra balans i detta finstämda sommarröda från Tyskland. Pinot noir gör sig bra här! Fullt med mogna jordgubbar, lite vit- och svartpeppar, muskot, lagerblad och snygg spänst… nog blir det lite Krug'scher i vår? Kardemummadoftande kycklinggryta Mosley metoden i praktiken: Clare Bailey & Justine Pattison / Bonnier Fakta Du behöver: (4 portioner) 2 msk oliv-,kokos- eller rapsolja 1 stor gul lök, skalad och finhackad 2 stora röda paprikor, urkärnade och skurna i 2 cm stora bitar 8 kardemummakapslar, lätt krossade 5-6 kycklinglårfiléer (ungefär 550 g), fettet bortskuret och filéerna delade i fyra bitar vardera 20 g färsk ingefära, skalad och finhackad 1 tsk spiskumminfrön 1/2 tsk krossade chiliflakes 1 tsk garam masala 4 dl kycklingbuljong (1 buljongtärning) 4 msk helfet crème fraiche eller vispgrädde (ungefär 50 g) 34 eller 40% fetthalt. en liten näve färska korianderblad, till servering. Salt och nymalen svartpeppar " Det här är en läcker, krämig kycklinggryta med varma kryddor och kardemumma." Gör så här: 1. Värm oljan i en stor stekpanna. Tillsätt lök, paprika och krossade kardemummakapslar och stek på ganska hög värme i 5-6 minuter eller tills löken börjar få färg. Rör om med jämna mellanrum. 2. Lägg i kycklingen och ingefära och stek i ytterligare 3 minuter under omrörning. Strö över spiskumminfrön, chiliflakes och garam masala och stek i ytterligare 30 sekunder under omrörning. 3. Häll i buljongen, salta och peppra ordentligt och koka upp tills de sjuder sakta. Låt sjuda i 20 minuter eller tills kycklingen är mör och såsen har reducerats avsevärt. Rör om då och då. 4. Tillsätt crème fraiche och låt puttra i 1-2 minuter under omrörning. 5. Servera med massor av koriander, ugnstekta blomkålsbuketter och lättkokta bladgrönsaker. (Ät inte kardemummakapslarna.) Strävhet Fyllighet Syra LOUIS JADOT – SANTENAY 2015 / Frankrike / Art.nr 77493 / 249:Maison Jadot producerar mer än 150 olika viner, alla från olika delar av Bourgogne. Man får på så vis fram en tydlig personlighet och terroir i varje vin. Santenay är ett elegant vin med balanserad frukt, komplexitet och djup. Ungt med ändå fyllt med röda, syrliga bär och finess. Strävhet Fyllighet Syra 7 av 10 föredrar klassisk semla V arje år tolkningar lanseras nya semlan. av Men enligt en ny undersökning från WW ViktVäktarna/ Sifo väljer 71 procent av svenskarna helst en klassisk variant av bakverket. Det är fler män och personer i medelåldern som mest tycker om den traditionella semlan. På frågan vad på semlan man kan tänka sig byta ut eller ta bort svarar 26 procent mandelmassan. Även här skiljer sig svaren bland åldersgrupperna. Nästan varannan (44%) i åldersgruppen 16–34 år ratar mandelmassan jämfört med 9 procent av de i åldersgruppen 56–79 år. Därefter är det flest som kan 14 NOLLELVA tänka sig välja bort florsockret (19%) tätt följt av grädden (11%). Bara 7 procent kan tänka sig att utesluta brödet. – Även om smaken skiljer sig något så kan vi konstatera att svenskarna älskar sin semla klassisk. Att äta en riktigt klassisk semla är dock något alla kan unna sig, problemet uppstår först när vi äter det för ofta. Om man vill ha en lite snällare variant kan man byta ut vispgrädden mot mellangrädde och kanske dra ner lite på mängden mandelmassa. Det är gott, enkelt och smakar minst lika gott som den från konditoriet, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna. (MG) IRONY – PINOT NOIR 2019 / USA / Art.nr 6694 / 159:Saftigt och härligt solmoget med charm, körsbär, plommon och kryddiga toner i sikte. Utmärkt val till till tacos på kyckling, laxburgare och även grillad tonfisk. California dreamin´som inte kostar finskjortan. Strävhet Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl