NG Sthlm 1
S om alltid när det kommer till lyckade kreativa
projekt föregicks det hela av en smärre kris. För cirka fem år sedan befann sig Christopher Åström i en situation där han enligt egen utsago lagade mat “som en galning” för att komma på bättre tankar. – Jag grottade ner mig i grejer och då hittade jag matlagningen. Jag drevs av en nyfikenhet på mat och processen att hitta ett recept och förädla det. HAN BÖRJADE DELA med sig av sina kökseskapader till de närmast sörjande på Instagram och noterade att han kanske klippte lite mer än nödvändigt i materialet för att få effekt. En kompis föreslog att han skulle testa att posta sina recept på Tiktok. Sagt och gjort. Fyra, fem klipp in tog det skruv. – Bekräftelsen var nog en stor drivkraft i början. Att en annan person kunde ta mitt recept och laga det i sitt eget kök, det var häftigt. Då bestämde jag mig för att göra något av det här, säger han. Vad är receptet på din framgång? – Dels tror jag det är tajming. Tiktok var relativt nytt i Sverige när jag startade med det här för tre år sedan. Då fanns inte samma ramverk som det gör idag, jag kunde få miljontals visningar på en video vilket gjorde att folk började följa mig på flera olika plattformar. Jag antar att mitt koncept var relativt nytt och väckte intresse. Jag tror att jag är den matkreatör som funnits längst på Tiktok i Sverige. Din publik har vuxit från dina närmsta sörjande till 1,8 miljoner på Tiktok på tre år. Vad har hänt under tiden? – Det känns som jag åldrats tjugo år på tre år. Från att ha varit en vanlig kille som pluggar till att göra det här på heltid, det har varit en otrolig resa. Idag har mina klipp ett mycket högre produktionsvärde. Maten är bättre, videomaterialet är bättre och recepten är bättre skrivna. Många pratar om att det är ett hårt klimat på Tiktok. – Det är ett hårt klimat och som kreatör kan det vara svårt på Tiktok. Användarna använder inte appen på samma sätt som exempelvis Instagram och mycket styrs av en osynlig algoritm. På Instagram är det lättare att förstå sin publik och skapa ett härligt community. Det är också lättare att förmedla recepten i sin helhet. Du klipper och redigerar allt själv. Hur lång tid tar det att skapa ett inlägg från ax till limpa? – Den kreativa processen är jättelång, vilket kanske är svårt att förstå. Det handlar inte bara om att laga maten. Det är mycket som händer bakom kulisserna som följare på sociala medier aldrig ser. Den snabbaste delen av processen är att filma. Vad är tillvägagångssättet? – Jag har ett flöde av idéer som jag hela tiden skriver ner. Det börjar oftast med att jag funderar på vilken typ av recept jag vill förmedla den här veckan. Det ska vara något som är kul att kolla på när det tillagas och vara något jag kan stå för. Jag måste införskaffa ingredienser och om det är något mer avancerat kan jag behöva provlaga rätten ett par gånger. Sen ska materialet redigeras och ibland behöver jag fota rätten ytterligare en gång NR 2, 2023 | NÖJESGUIDEN 61