NG Sthlm 1
Krog KROGNYTT TEXT: PELLE TAMLEHT DÅ ÖPPNAR ADAM
OCH ALBINS KROG I SLAKTHUSOMRÅDET Solen går upp lagom till att våren slår ut. I APRIL ÄR det dags för kockduon Adam och Albin att välkomna de första gästerna till sin kommande restaurang Solen. Krogen, som ligger i områdets nya mat- och kultursatsning Hus 26, har hämtat inspiration från soldränkta destinationer som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. – Menyn består av vad vi i köket skämtsamt kallar “solens mat”, en samling av de bästa rätterna vi inspirerats av från våra många resor söderut och skapat enligt vår egen prisma, säger Albin Wessman. PÅ SOLEN KOMBINERAS vedeldat, kolgrillat och den klassiska öppna spisen för att ta fram olika smaker och texturer. Menyn består av olika typer av smårätter, sprödbakad pizza, handgjord pasta, hängmörat kött, mycket grönt och bakverk. – Alla våra restauranger, från Adam/Albin, ÖN och Misshumasshu, har varit drömprojekt utifrån sina olika koncept och gastronomiska ambitioner. Drömmen kring “solens mat” har länge varit med oss och när vi såg lokalen i Slakthushallarna visste vi direkt att det var dags, säger Adam Dahlberg. Öppningsdatum är beräknat till mitten av april. NORSK STJÄRNA TILL AIRA Christopher Davidsen från Speilsalen gör en four hands dinner tillsammans med Tommy Myllymäki. VINPROVNING PÅ BIBLIOTEKET LIVE Vid fem tillfällen under våren bjuder krogen in till vinprovning i Arkivet. BIBLIOTEKET LIVE ERBJUDER under februari och mars provningar med några av sina favoritleverantörer. På menyn står viner från Slovenien, Frankrike och Italien som matchas med passande maträtter. PROVNINGARNA GÖRS I närvaro av representanter från de olika vinhusen, och bland annat besöker den renommerade vinmakaren Xavier Vignon restaurangen den 8 mars. Prislappen varierar mellan 995-1 895 kronor och du bokar din plats via biblioteketlive.se/vinprovning. MELLAN DEN 22-23 Februari gästar världsmästarkocken Christopher Davidsen Tommy Myllymäkis krog Aira. Menyn under gästspelet kommer att bestå av klassiska rätter från båda kockarnas repertoarer. DAVIDSEN JOBBAR TILL vardags på Trondheimskrogen Speilsalen, som fick sin första stjärna i Guide Michelin 2020. I slutet av mars gör Myllymäki samma gästspel fast omvänt. Platser till gästspelet går att boka via aira.se och menyn ligger på 2 950 kronor. 86 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2023