Nordens Tidning 1
feringen under mässdagarna. Den sven
ska matkulturen utvecklas hela tiden. Influenser från omvärlden gör att nya ingredienser och råvaror tas in i den svenska matproduktionen. Något som Ludwig Balassa, från Gotlandsdelikatesser kallar för ”traditionellt nyskapad Svensk mat”. Ludwig Balassa arbetar för att samordna mindre matproducenter på Gotland. Utifrån det perspektivet berättar Balassa, själv med ungersk bakgrund, att matutbytet mellan de nordiska länderna inte är så stort, men att den Guide Michelinbelönade restaurangen Noma i Köpenhamn importerar potatis från just Gotland. Den svenska matexporten har ökat tack vare turismen. Från Gotland exporteras bland annat tryffel, inlagda grönsaker och choklad. Matkulturens utveckling kan sägas bryta barriärer och bana väg för kulturutbyte och annat interkulturellt samarbete som rör mer än bara mat. Ludwig Balassas eget favoritrecept är möjligen lite överraskande långkok på lammnacke. En del av lammet som många aldrig använder. Balassa påpekar noga att en del av lammets finaste köttdelar sitter just där. Om man inte hittar lammnacke så går det enligt Balassa lika bra med lammbog. nordens tidning nr 1 | 2014 21