Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Pinot noir är utan
tvekan nästan alla vinmakares och vinodlares stora kärlek. Alla gillar ju en utmaning. Som att det inte vore nog med att odla vin och skörda i ett föränderligt klimat. Sedan ska vinet säljas också. Samt få höga poäng av vinkritiker… och det får ofta pinot noir. Pinot noir från Bourgogne och Champagne är förvisso bland det mest finstämda och bästa man kan njuta av i vinväg. För den som vill närma sig pinot noir, med ekonomin hyfsat i behåll, är det en bra strategi att även titta utanför Bourgognes strama gränser. För lite mer flört och charm – spana in vinländer som USA, Sydafrika, Österrike och framför allt Tyskland. Här kommer några trevliga pinot noir-tips som inte kostar skjortan. Text: Peter Lannesand Se hur David gör sin tartar genom att scanna QR-koden: COUVENT DES JACOBINS - BOURGOGNE ROUGE 2023 / Frankrike / Art.nr 5283 / 239 kronor En klassisk pinot noir från Bourgogne med rödbärig smak och mycket elegans. I smaken finner vi hallon, körsbär, blåbär och en hint av lingon kantat av en fin ekfatskryddighet. Avslutet är långt, lite svalt med en fin stensälta och inslag av färska örter. Friskt, strukturerat och charmigt! Strävhet ASIATISK TARTAR PÅ DOVHJORT MED FRITERAT RISPAPPER, SESAM OCH WASABI Recept av David Nilsson Du behöver: (4 portioner) 200 g dovhjortsrulle (eller annan fin styckningsdetalj som innanlår eller ytterfilé) 2 tsk sesamolja 2–3 msk ljus japansk soja ½ röd chili, urkärnad och finhackad 2 salladslökar 1 näve färsk koriander 1 tsk rostade svarta sesamfrön 2 rispapper Neutral olja till fritering ½ dl majonnäs Wasabi efter smak En nypa salt Gör så här: 1. Köttet hackas i små tärningar – enklast om det är lättfruset eller halvtinat. Lägg i en skål. 2. Skiva salladslöken fint, den gröna delen skärs av och sparas till servering. Finhacka chilin och grovhacka koriandern. 3. Blanda köttet med sesamolja, japansk soja, chili, koriander, den vita delen av salladslöken och sesamfröna. Ställ kallt medan du förbereder resten. 4. Blanda majonnäsen med wasabi och lite salt. Smaka av – det ska sticka till lite utan att ta över. 5. Klipp rispappren i halvor och fritera snabbt i 170 grader varm olja, detta går bra att göra i en liten stekpanna med en cm neutral olja. Det räcker med ett par sekunder tills de puffar upp. Låt rinna av på hushållspapper. 6. Lägg ett rispapper på tallriken. Toppa med tartaren, spritsa över wasabimajonnäsen och strö över svarta sesamfrön, koriander och den gröna delen av salladslöken. Avsluta med några tunna skivor chili Tänk på! När man serverar rått kött är hygienen extra viktig. Läs gärna Livsmedelsverkets rekommendationer om hantering av råvaror innan du sätter igång. Bra råvaror, rena händer, skärbrädor och redskap är viktigt och spara inte tartaren utan ät den inom kort. Lite om dovhjorten Dovhjorten härstammar ursprungligen från Asien och Mellanöstern men har levt i Europa under lång tid. Till Sverige kom den redan på 1500-talet, då adeln började hålla hjortarna i hägn för dess skönhet och jakt. Idag är dovhjorten en av våra mest uppskattade viltarter – både för sitt milda, fina kött och för att den trivs så bra i våra skogar. Köttet är magert, smakrikt och elegant – en råvara som förtjänar att behandlas varsamt. Att den en gång kom hit långväga ifrån gör det nästan poetiskt att laga den med asiatiska smaker. En råvara med rötter i flera delar av världen – precis som många av de bästa rätterna. (DN) Följ @david_lagar_mat på Instagram för mer matlagningsinspiration! 14 NOLLELVA Fyllighet Syra IRONY - PINOT NOIR 2023 / USA / Art.nr 6694 / 169 kronor Ett flörtigt och friskt vin i en solmogen och mullig stil. Här varvas mogna jordgubbar med hallon, röd apelsin och kryddas upp av kanelstång, salvia och vaniljkorn. Njut gärna till kyckling och även grillad fet fisk. Strävhet Fyllighet Syra LAETITIA ESTATE - PINOT NOIR 2021 / USA / Art.nr 2192 / 179 kronor Här finner du sensuella och silkiga tanniner, en doft av pomerans och hasselnöt. Fruktigt i form av skogshallon, solvarma jordgubbar och kryddor som muskot och cederträ. Solsken på flaska från läckra Laetitia! Ett säkert kort till bouef bourgignon, rostade rotfrukter samt även tartar på nötkött. Strävhet Fyllighet Syra Foto: Matilda Söderström Foto: Henrik Nydahl Foto: David Nilsson Foto: David Nilsson