Bobladet 1
Vi bad Jessica att bjuda Bobladets läsare på någo
t gott och enkelt som passar årstiden. Varsågoda! Glasnudelsallad med rostbiff inom hemtjänsten. Ett krävande jobb, särskilt i pandemitider. Dessutom bloggar hon om mat för en ständigt växande skara följare. – Jag jobbar med bloggen från det att jag kommer hem tills jag lägger mig. ”Hur orkar du?”, undrar folk. Men jag tycker bara att det är roligt, det ger mig så mycket och jag har så bra kontakt med mina följare. Det började mindre roligt i mitten av 2018. Jessica var sjukskriven för utbrändhet och var deprimerad. I den förlamande orkeslösheten började Jessica experimentera med olika maträtter och kryddor. Det började med det absolut enklaste, en frusen pirog och en ”Varma koppen”, men övergick snart till brödbak och långkok. GILLAR ATT EXPERIMENTERA – Det var som rehabilitering för mig, jag fick kraft och energi tillbaka. Då föddes idén att starta en matblogg. Sedan dess har det bara rullat på. Något som sambon Tom, som gillar mat, uppskattar lika mycket som de matintresserade följarna. – Jag gillar att experimentera, det är roligare än att slaviskt följa recept. Och så tycker jag det är viktigt att det är någorlunda billigt, det fick jag lära mig i praktiken när jag var sjukskriven. Det får gärna kännas lyxigt och festligt, men det behöver inte kosta en förmögenhet. Målgruppen är bred – alla som gillar mat – men hennes följare är huvudsakligen i åldern 22–55 år. – Jag vill särskilt inspirera småbarnsfamiljer, som har det stressigt, och ensamma som tappat motivationen i köket. BJUDER PÅ SIG SJÄLV Jessica bjuder inte bara på inspiration, hon bjuder även på sig själv. Hon har delat med sig av den tunga sjukskrivningsperioden – ”det gör jag gärna, det talas alldeles för lite om depression” – och sänder sin matlagning live på helgerna med jämna mellanrum. – När någon hör av sig och tackar för inspiration och sällskap, så är det en sådan belöning. Det går bra för Jessica Gustavsson nu: privat, med bloggen och i karriären. – Nyligen fick jag en förfrågan om att vara med i en bok och dela bakrecept tillsammans med ett tiotal andra influencers. Tänk om min pappa fått vara med om det! Han dog förra sommaren och han ville att jag skulle samla mina recept, som han tyckte var fantastiska, i en bok. Själv älskar Jessica svensk husmanskost, men gillar även att plocka in råvaror och kryddor från Medelhavet och det thailändska köket. Men bäst av allt är förstås – mammas mat! – Mammas kålpudding är oslagbar, skrattar hon. 7 Tillagningstid 30 min 4 portioner 150 g glasnudlar 200 g rostbiff ½ röd paprika 2 2 morötter 1 dl salladslökar sojabönor 100 g cashew- eller jordnötter 3 msk sesamolja 1 tsk fisksås 1 chilipeppar 2 msk olivolja 1 1 vitlöksklyfta lime 3 msk ponzu citrus sojasås salt sesamfrön Gör så här: Koka upp nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj sedan nudlarna i kallt vatten och ställ åt sidan. Pressa ned en vitlök i en liten skål. Finhacka chilin och lägg i den i skålen. Pressa över lime och häll i sesamolja, fisksås, olivolja och ponzusåsen. Smaka av med salt. Ställ dressingen åt sidan. Lägg upp nudlarna på ett fat. Skiva paprikan tunt, skära salladslöken i skivor, strimla morötterna och lägg över glasnudlarna. Häll över sojabönorna. Lägg rostbiffen runt om fatet och ringla över dressingen. Avsluta med att lägga över cashewnötterna och sesamfrön.