Nöjesnytt Helsingborg 1
MARCUS HJALMARSSON – ETT UTSÖKT ÖL GER FÖRTJUSAND
E MERSMAK Att brygga öl är en konst som sträcker sig långt tillbaka i tiden. I ca 7000 år har vi njutit av öl, och till och med munkar brygger. Inget står stilla för människan. Marcus Hjalmarsson är bryggmästaren med experimentlusta. Han är nytänkaren som ger maltdrycken mångfald. Passion korsas med proffsighet och ut kommer förtjusande öl. text och foto: Thomas LB Johansson Det finns många ölsorter. Var startade variationen och hur kom du in på det? - Jag vet faktiskt inte, inleder Marcus Hjalmarsson. Men det finns en ”vandringssägen” som går runt om just India Pale Ale (IPA). Britterna påstås ha exporterat sin ale via seglatser till Indien en gång i tiden. När den kom fram till Indien var den rutten. De upptäckte då hur man kunde konservera alen på ett bättre sätt och fick med det en mer lyckad leverans. Britterna valde nämligen att öka upp humlen och alkoholhalten i ölen. Resultatet blev en starkare och mer bitter ale. På så vis ska ölsorten ”Indian Pale Ale” ha uppstått för första gången i ölets historia. Den höll sedan för den långa seglatsen. Anledningen till att mitt intresse för modulation började berodde på ett motstånd. Jag bryggde bryggeriets ”Mangofeber” som mitt första öl. Den blev omåttligt populär. Det ledde fram till att vi under en period inte bryggde något annat öl. Jag blev ganska trött på det. Men när jag började att tänka på nya öl, med en större variation, stötte jag på starkt motstånd från både inköpare och kollegor. De ville att vi bara fortsatte med ”Mangofeber”. Själv tyckte jag att vi bara hade fastnat i utvecklingen. Och min kunskap kring att brygga det specifika ölet var komplett. Dessutom var jag i en utvecklingsfas då och det är jag än idag. Det bodde en rädsla för att vi skulle stanna upp och bara bekvämt hålla oss till att brygga en enda ölstil. Därför försökte jag att ”döda” vår ”Mangofeber” och erbjöd inköparna att köpa varianter. Det var dags för mig att lära mig något nytt. Det blev startskottet för Brewskis utveckling mot ett mer vidare spektrum av vår öl. Sedan har det blivit lite av ett 14 | nojesnytthelsingborg.se lyxproblem för oss idag för nu vill konsumenterna att vi ständigt kommer med nya typer av kombinationer. Det är jättesvårt att genomföra i verkligheten. Men att drömma vidare om det går utmärkt. Vad drömmer du om att fortfarande skapa inom ditt bryggande och entreprenörskap? - Allt sedan jag startade upp bryggeriet har jag haft en strävan mot att kunna driva kedjans alla dellänkar, från början till slutdestinationen, redogör Marcus. Jag vill ha hand om ölets resa från korn till konsument. Vi krossar kornet, vi mäskar in, vi brygger, vi fermenterar, vi paketerar och vi levererar ut till den bar där vi serverar ölet till kunden. Jag vill ha en obruten linje men med så låg risk som möjligt. Det är min dröm. Min strävan är att kunna styra hela vår distribution, både i Sverige och på den globala arenan. Vi får se om vi kommer att kunna lyckas med det. Vi har redan nu egen distribution i Norge. Finland blir vårt nästa mål. Vad tror du att det är som gör Brewski unikt och framgångsrikt? - Kreativiteten och flödet av olika idéer, uttrycker Marcus snabbt och lätt. Men även att våga ta chansen och kasta sig ut på osäker mark helt utan skyddsnät. Att tänka impulsivt, fast med säkerhet, tillsammans med en hög kunskap som backar upp det. Så har jag alltid tänkt. Man kan till exempel inte brygga öl om man inte har maskiner som håller hög klass. Produktsäkringen och gedigen kunskap kom tidigt in i mitt bryggintresse. Det har jag bibehållet och håller fast vid. Jag visste om att det var dyrt med bra instrument men tänkte initialt att om jag inte har råd med det har jag inte i denna bransch att göra. Slumpen ska inte avgöra resultatet. Kvalitetssäkring av produkten sker för mig via god kontroll av allt man gör i bryggandet. Det gäller alla delar från korn till färdigt öl. Hur inspireras du till att generera ett nytt öl recept? - Det finns ofantligt många olika inspirationskällor till det, responderar Marcus. Det kan vara att jag käkar en glass. Det kan vara att jag äter en frukt. Det kan vara att jag smakar någon annans öl. För mig finns det så mycket inspiration runt omkring oss. Jag är inte rädd för att tänka i helt nya banor vilket gör att jag kan inspireras till att göra öl sprunget ur nästan vad som helst som idégrund. Många bryggare tycker jag fastnar i en viss typ av fermentering och väljer att stanna där. Själv gillar jag att chansa och prova något nytt. Det är förstås ett risktagande men det är det värt för med det följer utveckling och nya härliga öl. Eftersom jag är så våghalsig har det alltid varit optimalt att jag äger Brewski, tar själv på mig riskerna och driver företaget själv. Om man vågar kan man komma långt. Där finns mycket att vinna på det. Det gäller bara att våga. En livlig fantasi och att man har experimentlusta i sin personlighet betyder vidare mycket för en god utveckling i bryggandet. Man måste ha det lite inom sig för att kunna verka kreativt tror jag.