Nöjesnytt Helsingborg 1
Varför fastnade du för öl? - Jag tyckte inte om ö
l från början och drack inte öl då, svarar Marcus leende. Men när jag var i Vancouver första gången 1996 drack jag min första mikrobryggda öl, som för övrigt smakade vidrigt. Trots det övertalade bartendern mig till att prova en ny typ av öl. Det gav en oväntad vändning. I den stunden och den första klunken genererades anslaget till min passion. Den är en av de bästa öl jag druckit under mitt liv med öl. Men det tog några år innan jag fördjupade mig i det mer på allvar. För mig är bara bira en fantastiskt god dryck. Man kan dessutom dricka mycket öl och ändå må prima av det. Det är således en tacksam dryck för kroppen. Jag älskar maltsmakande drycker. En utsökt öl ger förtjusande mersmak i livet. Vad är det bästa och kanske sämsta med öl? - Det bästa är att det finns så ofantligt mycket fantastisk öl i världen, tycker Marcus. Det sämsta är att det även finns en hel del oacceptabla öl tillgängliga och som får allt för stort utrymme på marknaden. Sorgligt nog dricker majoriteten av öldrickarna i världen lågkvalitativa öl. Många människor påverkas starkt av reklam och marknadsföring. De tror att de dricker ett fint öl (och då handlar det om ölsorter som inte ens borde kallas för öl). De fastnar lätt i den dåliga ölbacken och missar därmed underbar öl. Marknadsföringen bakom de finare varianterna är nämligen ganska ofta svag. Varför har det uppstått så många kollektiva samarbeten i bryggandet av öl? - Det handlar framför allt om att det är ganska ung bransch som ligger i sin vagga, berättar Marcus. Vidare så är det frågan om en trappa av kunskap. Mikrobryggerierna kom i gång på allvar i mitten av 90-talet i USA. Men många av dem finns kvar än idag. Vid en jämförelse med kunskapsnivån i resten av världen så finns det enormt mycket mer kunskap att hämta i USA. De är ett till två decennier före oss. Amerikanerna har dock alltid varit väldigt öppna med vad det gör. Det kom över till Europa och besökare reste till USA. Man sökte hjälp och törstade efter kunskap. Samarbetesbrygder började sedan produceras kopplat till att det bedrivits utbyte av visdom mellan européer och amerikaner. Det fanns en strävan att lära sig snabbare. Men den teorin är min egen, men jag vet ett bryggeri i Tampa som heter Cigarr City. De tänker och arbetar så. Deras huvudbryggare reser jorden runt för att öka upp kunskapen ibland bryggare. Han gör det för att han tänker kollektivt. Syftet med spridningen av kunskap i bryggning är att kunna ge mikrobryggerier bättre förutsättningar för att kunna konkurrera med de stora bolagen och för att vidare skapa och utveckla proffsiga recept. Han, och många med honom, tror på den vägen. Hur lyckas man med att etablera sitt öl sortiment ute på marknaden i en värld där det redan finns massor av ölsorter? - Det är frågan om tillfälligheter, förtäljer Marcus. Sedan kan det handla lite om personlighet också. Att man tycker om att socialisera med människor och är nyfiken. En öppenhet för samtal. När vi påbörjade vårt bryggande så välkomnade vi direkt de kontakter som erbjöds oss ute i världen. Vi tog chansen omgående och vi tvekade aldrig. Det var tursamt för vi fick direkt bra kontakt med de stora öl nationerna. Det startade till exempel goda samarbeten med USA, Kina, Frankrike och Italien. Det gjorde att vi kom ut oerhört snabbt på marknaden och sedan spred det bara sig vidare. Efter att ha varit i gång i bara ett års tid så exporterade vi redan då till 20 länder. Det var otroligt kul och inspirerande. Hur har det varit att som verksamhet hamna pladask in i en pandemi? - I början förstod jag inte riktigt allvaret i det, kommenterar Marcus. Men när jag upptäckte att vi tappade 85 % av våra volymer, inom loppet av några veckor, så blev det ordentlig tyngd i det. Då kändes det inte bra, och det gör det inte än, men vi hoppas på bättre tider. Japan är ett hett öl-land. Varför är det så och hur hamnade ert sortiment där? - För japanernas mikroölkultur är bara i sin vagga just nu, delger Marcus. Därför är kvalitén på japansk och deras inhemska öl ganska låg i största allmänhet. I förhållande till antalet konsumenter så finns det extremt få bryggerier som är duktiga på att producera öl i Japan. Landet är dock en nation där det dricks mycket öl. Det gör deras framtida marknad väldigt intressant. Att Brewksi valde Japan beror på att jag själv hade en dröm om att någon gång få resa till Japan och på så vis få se lite mer av landet. Och jag fick för mig att jag skulle kunna sälja mitt öl till japaner. Men det var inte särskilt lätt att etablera sig där. Jag kunde inte bara prata med en utvald importör, låta denne få prova vår kvalitétsöl och sedan så öppnades dörren omgående för export. Jag fick i stället resa likt en följetong till Japan och på plats ifrån norr till söder. Det innebar att jag fick förmedla en stark övertygelse om att Brewskis ölsortiment är i världsklass. Japanerna är initialt kraftigt misstänksamma. Precis som de är i största allmänhet inför alla influenser som kommer in i landet utifrån. Japansk lager är ju dessutom enormt stor hos dem. Kvalitén på den är dock si och så. Men det är en risk att ta som producent och säljare för konsumenter söker en utveckling mot bättre öl. Räddningen för japaner är att de är mästare på att kopiera, anamma kunskap, de lär sig hyfsat snabbt och att de raffinerar produkten. Om 10 år kommer de ha hittat sin plats på kartan över mikrobrygd öl såsom en av världens bästa öl nationer. Jag tvivlar inte en sekund på det. De utvecklar sina produkter snabbt och skickligt. Det är styrkor som japanerna besitter. Hur uppstod Brewski Brewery? - Det var en spontan händelse, kommenterar Marcus. Under mitt besök i Vancouver 1996 (när jag drack mitt första mikrobryggda öl där) uppstod 16 | nojesnytthelsingborg.se