Nöjesnytt Helsingborg 1
höstens mat Hösten är generös och skogen är vårt
skafferi som är fullt med svamp och bär. Här hittar du våra bästa höstrecept. Smaklig spis! KANTARELLSOPPA 4 portioner 1 liter färska kantareller 1 gul lök 3 msk Arla@ svenskt smör 2 msk vetemjöl 1 dl torrt vitt vin 7 dl vatten 1 1/2 msk kantarellfond 2 dl Arla@ vispgrädde 1/2 tsk salt 2 krm svartpeppar Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta. Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min. Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min. Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar. JORDÄRTSKOCKSRISOTTO MED ÖRTSTEKT KYCKLING 4 portioner 4 stora kycklingbröstfiléer, ca 400 g 1 msk Arla@ svenskt smör 1 tsk kinesisk soya 3 dl risottoris, t.ex. arborioris 250 g jordärtskockor 100 g kantareller 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 1 msk Arla@ svenskt smör 2 dl vitt vin 8 dl vatten 2 msk kycklingfond 140 g Kvibille@ ädel grädd Salt & peppar 2 dl färska blandade örter, ex basilika, persilja, ruccola 150 g färsk haricots verts Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Smält smöret och blanda med soja. Pensla filéerna med blandningen. Tillaga i mitten av ugnen 15 -20 min. Skala och riv jordärtskockorna. Dela svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den i smör i en tjockbottnad kastrull, ca 1 min. Tillsätt riset och låt det rosta ca 1 50 | nöjesnytt 36 | nojesnytthelsingborg.se min. Tillsätt vinet och låt det koka in. Sänk värmen. Koka upp vattnet blandat med kycklingfonden. Späd riset med buljongen, lite i taget. Rör om ofta. Koka ca 15 min. Tillsätt jordärtskockorna och svampen och koka ca 5 min, tills risotton är mjuk men med en liten kärna kvar. Ta från värmen och smula ned osten. Smaka av med salt och peppar. Strö örtkryddorna över risotton. Koka haricots verts i lättsaltat vatten 1-2 min. Skär kycklingfiléerna i skivor och servera med risotton och kokta haricots verts. ÄLGGRYTA MED KANEL OCH STJÄRNANIS 4 portioner 500 g älgkött, t.ex. innanlår 4 vitlöksklyftor 2 gula lökar 3 morötter 100 g skogschampinjoner 1 msk Arla@ svenskt smör 5 dl oxbuljong 1 lagerblad 1 kanelstång 1 stjärnanis 2 msk svartvinsbärsgelé 1 msk majsstärkelse Salt & peppar Bladpersila 2 dl Arla Köket® crème fraiche Mandelpotatis Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Skala och hacka vitlöken. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Skär svampen i klyftor. Bryn köttet i smör i en stor gryta. Låt vitlök, lök, morötter och svamp bryna med mot slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, kanelstång och stjärnanis. Låt koka ca 45 min. Tillsätt gelé och smaka av med salt och peppar. Rör ner majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka upp. Garnera ev med bladpersilja. Servera grytan med crème fraiche och kokt mandelpotatis. MATIG HÖSTSALLAD 4 portioner 400 g rödbetor 1 dl torkade gröna linser 1 1/2 dl grovhackad bladpersilja 2 msk rapsolja 1/2 pressad citron 1 tsk flingsalt 2 krm svartpeppar 140 g bacon 140 g Kvibille@ ädel Koka rödbetorna med skalet på i vatten tills de är mjuka. Skala och skär dem i klyftor. Koka de torkade linserna. Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda linser, persilja, olja, citronsaft, salt och peppar. Skär baconet i små bitar och knaperstek i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Fördela linserna på ett fat. Lägg på rödbetor, bacon och smula över osten. ÄPPELPIZZAMED KOLASÅS 6 portioner 250 g kyld smördeg 50 g Arla@ svenskt smör 4 syrliga äpplen 1/2 rårörsocker 2 msk färsk rosmarin, plockad KOLASÅS 2 dl Arla@ vispgrädde 2 dl ljus sirap 2 msk färsk hackad ingefära 50 g Arla@ svenskt smör, kylskåpskall Vaniljglass Sätt ugnen på 225°. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bryn smöret. Skiva äpplena tunt, gärna på mandolin. Täck degen med äppelskivorna. Pensla på smöret, strö över socker och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kolasås: Koka ihop grädde, sirap och ingefära ca 10 min under omrörning. Dra av från värmen och sila. Skär smöret i tärningar och vispa ner i såsen precis innan servering. Ringla kolasåsen över pizzan och servera ev med vaniljglass. KÄLLA: ARLA