JULGODIS Ju(v)liga sötsaker Sötsaker hör julen ti
ll och här är två recept på ett par riktiga klassiker, med en liten twist. Chokladtryffel med stjärnanis Ingredienser 200 g mjölkchoklad 250 g mörk choklad 2 dl 3 vispgrädde stjärnanis 3 msk ljus sirap kakao Gör så här: Hacka chokladen. Värm grädde tillsammans med stjärnanis så att den nästan kokar. Ta av från plattan och låt vila i 5 minuter. Värm upp grädden igen och rör ner den hackade chokladen och sirapen. Ta ur stjärnanisen. Häll smeten i en pappersklädd form, cirka 20x20 cm, täck med plastfolie och låt vila minst 24 timmar i kylskåp. Skär upp i 50–60 bitar och pudra över kakao. Kola med saffran och brynt smör Ingredienser 100 g smör 2 dl vispgrädde 2 msk glykossirap 1 dl vit sirap 3 dl 0,5 g strösocker saffran Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Låt det brynas tills att det slutar låta i kastrullen, börjar få en gyllene färg och luktar nötigt. Passa noga så det inte bränns. Ta av kastrullen från spisen. Tillsätt resterande ingredienser och blanda. Låt kolan koka på medelvärme upp till 125 grader. Använd en digital termometer för att hålla koll på temperaturen. Täck en ugnsform eller långpanna (20x30 cm) med bakplåtspapper. Håll upp kolasmeten och låt stelna i rumstemperatur. Skär eller klipp i bitar och rulla dem i smörgåspapper. Tips! För att få bakplåtspappret att passa i formen, knyckla ihop och fukta det innan du lägger det i formen. 15