Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer
Hemlagat Systrarna Eisenman välkomnar till en härl
ig och välsmakande jul
Hemlagat Saffran: Maximal smak från magisk krydda
Julens gyllene krydda Kunskap Hemlagats Skola Sött som saffran Tänk att de två till tre centimeter långa gulröda märkena på pistillen hos den vackert purpurfärgade blomman saffranskrokusen, är synonyma med julen. Få fram maximal smak För att få fram maximalt av saffranet kan du stöta eller blötlägga det, då frigörs smak- och färgämnen. Här är några olika sätt: 1 Socker Stöt/mortla saffranet med en sockerbit/lite strösocker. Hur smakar saf fran? Saffranets smak brukar beskrivas som söt och blommig. Eller som Lisa Förare Winbladh, författare och matskribent, formulerar det: ”En komplex blommig och jordig sötma med drag av jod, maskros, honung, sandel, koppar, kastanj, färskt hö, torkad pomerans, äggtoddy, gurkmeja, renfana, ginseng, kamomill, torra lavar …” 2 Vätska Ett annat sätt är att blanda saffran med alkohol, till exempel rom, konjak, calvados eller vodka. En tesked alkohol till ett kuvert saffran kan vara en lagom dos. Tips! En del menar också att man får fram en himmelsk smak genom att låta saffranet marinera i hela 24 timmar, eller till och med längre. 3 Citrus / Detaljarbete för dyrgrip Det är kanske inte konstigt att saffran är världens dyraste krydda. För varje kilo torkat saffran måste nämligen minst 100 000 saffranskrokusar plockas och rensas för hand. Det är ett pilligt och tidskrävande jobb att plocka, sortera och torka de röda pistillerna. De största odlingarna av saffran finns i Iran och Afghanistan och det odlas även i Spanien, Italien, Grekland och Marocko, och faktiskt även i mindre skala i Skåne och på Gotland. Blomman saffranskrokus blommar inte på vårkanten som krokusarna gör här i Sverige, utan i oktober–november. Du kan köpa saffranet helt, finmalet eller finskuret. I din matbutik är finmalet eller finskuret det vanliga. Du kan också testa en annan variant: Blötlägg saffranet i saften från en clementin eller en apelsin. Låt dra i minst två timmar, men helst i kylskåp över natten. Hemlagat 29
Hemlagat Trendspaning: Matlagningskonst till alla!
Hemlagat Kökskniven: Så väljer och sköter du den
Hemlagat Tårta, glass och tryffel till julens gott
ebord
Hemlagat Lasagne på 5 sätt: Från rester till lyx
Hemlagat Systrarna Eisenmans smördegssnittar: Stil
full avslutning på året