Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer
Hemlagat Systrarna Eisenman välkomnar till en härl
ig och välsmakande jul
Hemlagat Saffran: Maximal smak från magisk krydda
Hemlagat Trendspaning: Matlagningskonst till alla!
Hemkunskap till alla! Lisa Lemke matentusiast, re
ceptkreatör och kokboksförfattare: ”Maten finns där hela tiden” När Lisa Lemke var barn såg hon sina kompisar serveras korv och pommes på ugnsplåt — men hemma lagade Lisas föräldrar ratatouille och älgfärsbiffar. Hon inspirerades tidigt till "rustik mat och rediga råvaror" och än idag är det inget annat som gäller för Lisa. Det sprider hon gärna på olika sätt, som frilansande matkreatör, matstylist och tevekock — du har säkert sett henne i SVT:s serie Timjan, tupp & tårta, som spelas in hemma hos Lisa. Hon har också skrivit flera matböcker. Under hösten släppte hon den senaste: Brödmat. — Jag vill allmänt inspirera andra till att laga mer och god mat hemma i sina kök och till att göra kloka val i matbutiken. Kanske är jag särskilt mån om att kunna nå ut till de som inte känner sig så bekväma i köket eller tänker särskilt mycket på vad de äter. I tjugoårsåldern började Lisa studera journalistik. Halvvägs in i utbildningen insåg hon hur mycket hon saknade maten, men lockades samtidigt inte av att stå i ett restaurangkök. — Det kändes som en hård värld som jag inte riktigt lockades av — men jag insåg att man faktiskt kunde skriva om mat. Som 21-åring började Lisa frilansa för Göteborgs-Posten. Hennes nisch blev mat för hemmaköket. Idag, sexton år senare, skapar Lisa recept för en rad medier, föreläser om mat och driver två egna krogar. — Jag brukar skoja om att jag inte är utbildad kock — men ”misslyckelärd”. Lisa beskriver vidare att det för henne inte finns någon skillnad mellan jobb och fritid. Maten finns där hela tiden. Hon och äkta mannen har nyligen startat sin andra restaurang, Skrea matbruk, som ligger hemma på gården intill deras första restaurang, Prostens pizza. I Skrea matbruk fokuserar de på "hemvevad hantverkspasta" och smårätter. De har också planer på en dygnetruntöppen, obemannad butik med lokala produkter och livsmedel. De håller även workshoppar och kurser. Lisa beskriver att hon brinner för att förmedla hemkunskap, ute i skolor, men också för vuxna. — Jag känner att det finns ett glapp idag. Det är så mycket mat överallt i media, men många gånger handlar det om ganska avancerad helgmat. Jag tror att vi behöver börja från grunden och sedan sakta avancera. Det handlar, tror jag, inte alltid om att slaviskt följa recept utan att få in känslan i fingertopparna och på tungan. Lisa pratar om att hitta balansen — hur råvaror fungerar och vad de bidrar med. — Det är grunden för att lära sig att laga mat och att baka, och att bli bra på det. Lisas tips är: Våga prova! — Börja med enkla rätter och använd bra råvaror. Testa att laga en fransk löksoppa eller en potatis- och purjolökssoppa. Rätt lagade är de magiska, till liten kostnad, även om du köper svenska ekologiska potatisar och andra kvalitetsråvaror. Namn:Lisa Lemke Gör: Driver restaurangerna Prostens Pizza och Skrea Matbruk, skapar recept, är matstylist, föreläser, skriver kokböcker och lagar mat i teve. Två av de böcker som Lisa har givit ut: Lisa på landet (Bonnier Fakta) och Brödmat (The Book Affair). Bor: På en gård i Skrea, Falkenberg. 34 Hemlagat Biilld r u:e X r boken Brödmat xxxxxxxxxxxxxxxx (The Bookaffa r : i ) Magnus Carlsson
Hemlagat Kökskniven: Så väljer och sköter du den
Hemlagat Tårta, glass och tryffel till julens gott
ebord
Hemlagat Lasagne på 5 sätt: Från rester till lyx
Hemlagat Systrarna Eisenmans smördegssnittar: Stil
full avslutning på året