Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer
Försmak Hej härliga vinter / I säsong Söta och sy
rliga småcitrus — vad skiljer dem åt? / Preppa — och chilla I nya boken Prepp: Vegorecept för en smartare vardag (Bonnier Fakta) ger kocken Ylva Bergqvist tips på hur vi kan preppa för flera av veckans måltider redan på söndagen och på så vis spara tid och pengar och dessutom minska matsvinn. Smart, tycker vi! Till exempel kan du preppa det här: 1. Ugnsrosta pumpa 2. Gör baba ganoush 3. Rosta ris 4. Rosta pistagenötter 5. Skär blomkålsris 6. Marinera tofu 7. Blanda citrondressing ... och få de här rätterna: Halloumi med blomkålstabbouleh och baba ganoush Larb med tofu, blomkål och rostat ris Pumpasoppa med spiskumminyoghurt Ljummen sallad med pumpa, auberginehummus och parmesan Är det en satsumas eller en clementin …? De små citrusfrukterna är så lika varandra, men vilken smakar sötast, och vilken är lättast att skala? Vi reder ut! / Redaktionen spanar 3 mattrender 2020 Mässor, föreläsningar och experter. Hemlagats redaktion har alltid ett lyssnande öra mot vad som är på gång. Vilka länder som inspirerar oss i vår matlagning, vad vi vill äta och varför. Här är några trender som vi ser inför det kommande året: Clementiner har något tjockare skal än satsumas. Fruktköttet är saftigt, och smaken söt och uppfriskande. Oftast är de kärnfria. Satsumas har lite grönaktiga skiftningar i skalet, trots att den är mogen, och skalet är tunnare än clementinens. Den är kärnfri, och har en något syrligare smak än clementinen. Tips! Både clementin och satsumas är i säsong nu, importerade från Medelhavsländerna. Förvara gärna clementiner och satsumas något svalare än rumstemperatur, om du exempelvis har ett svalt skafferi. Bild: StockFood / Siffra 6,5 procent är vad försäljningen av grönsaker ökade med i Sverige under 2018 jämfört med 2017. Källa: Statistiska centralbyrån 8 Hemlagat / Aktuellt i butik Saffran med klass Garants eget saffran kommer från Iran och är av klass 1, vilket innebär att saffranet är av den finaste kvaliteten. 1 Fine diningcomeback Att ”äta ute” får gärna vara en extra speciell upplevelse. En ny generation letar efter nya sätt att uppleva ”den fina matlagningskonsten”, som en motvikt till det snabba och informella. Det här påverkar också hur och vilken mat vi lagar hemma, och hur vi dukar och serverar maten. Vi vill kunna vett och etikett — och viner. 2 Det japanska köket Sommarens OS i Tokyo förväntas göra oss nyfikna på det japanska köket, och med det avses mer än sushi; vi öppnar ögonen för fler rätter, smaker och ingredienser. 3 Det glada 20-talet Att vi firar 2020 ger en återblick på 1920-talet. Vi utrustar hemmabaren och serverar cocktailar, och vi ser art déco-mönster på glas och servetter. Håll utkik i kommande nummer av Hemlagat — där tar vi en närmare titt på aktuella och kommande trender!
Hemlagat Systrarna Eisenman välkomnar till en härl
ig och välsmakande jul
Hemlagat Saffran: Maximal smak från magisk krydda
Hemlagat Trendspaning: Matlagningskonst till alla!
Hemlagat Kökskniven: Så väljer och sköter du den
Hemlagat Tårta, glass och tryffel till julens gott
ebord
Hemlagat Lasagne på 5 sätt: Från rester till lyx
Hemlagat Systrarna Eisenmans smördegssnittar: Stil
full avslutning på året