Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Kändisviner är det
kvalitet? Denna gång kollar vi lite på kändisviner och om det finns några bra? Eller är frågan om det inte gått inflation i de s k kändisvinerna? Det har blivit alltmer vanligt för kändisar att namnge eget vin… Måns Zelmerlöw, Leif GW och Petter Alexis är några av de kända personer vars viner återfinns på Systembolaget just nu. Man ska nu inte tro att alla kändisar är med och gör vinet, utan de är framför allt aktiva när det gäller etiketten. Kändisvin, detta fenomen som håller ett starkt grepp om marknaden och nya lanseringar ramlar in på bolaget hela tiden. Ett av de första kändisvinerna som lanserades redan 1997 var av Bengt Frithiofsson, välkänd vinprofil i TV4 på den tiden. Som kändisvinernas okrönte kung lanserade Per Morberg hösten 2011 ett vin under egen etikett med imponerande nära 1,5 miljoner sålda liter på ett år. En annan profil som på senare tid satt sitt namn på ett vin är Leif GW Persson. Han har hävdat i en intervju i SvD Perfect Guide att ”kändisviner är obegripligt usla” och anser att de vill bara tjäna pengar”. Nu är GW´s egna viner oerhört populära på marknaden och här kommer en genomgång av några kändisviner som finns att tillgå. Text: Peter Lannesand CAVA PH STYLE – BRUT BY LENA PHILIPSSON Spanien / Art.nr 59452 / 99:Lena PH, Sveriges popdrottning, är namnet på flaskan till denna klassiska, krämiga och lättsamma cavan. Här är alla smakerna på plats – och vi möts av mogna äpplen, lite nötter, pigga syror och mjuka bubblor. Så det är bara att poppa utan att det gör ont! Blomkålssoppa med halloumiströssel Laga lunch på typ 4 minuter: Sara Begner / Norstedts Du behöver: (2 portioner) 300 g blomkål i små bitar 2 msk smör 4 dl vatten 1 dl crème fraiche 1 msk grönsaksfond 1 stor vitlöksklyfta, riven 1 msk färsk timjan (eller 1 tsk torkad) salt och svartpeppar 1 tsk olja 50 g halloumi eller annan stekost Det finns riven blomkål i påsar i grönsaksdisken i välsorterade butiker men det går förstås lika bra att skära blomkålen i bitar. Gör så här: Stek blomkålen i smöret i en stekpanna i ca 3 minuter. Koka under tiden upp vatten, crème fraiche, fond, vitlök och timjan i en kastrull. Häll blomkålen i kastrullen, låt koka 5 minuter och mixa sedan slätt. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp oljan i stekpannan och riv halloumin grovt direkt ner i pannan. Rör om efter 1-2 minuter (se till att osten hinner få stekyta innan du rör). Häll upp soppan i skålar och toppa med halloumiströsslet. TINA – PIEMONTE BARBERA 2020 / Italien / Art.nr 57714 / 111:Här får du ett charmigt vin på poppis-druvan barbera av poppis-kocken Tina. Fruktigt format med smak av körsbär, plommon, gröna örter och med en uppfriskande syra. En bricka med lite chark, ost och oliver tillsammans med detta vin framför ett program med avsändaren i rutan så är fredagsmyset klart. Fyllighet EN AFTON MED DET BÄSTA FRÅN HAVET Nu är våren i annalkande, men vattnet är fortfarande kallt och nu är havets alla läckerheter som bäst. Då inleder Arkösunds Hotell årets säsong i Arkösund med att den 1 april bjuda in sin eminenta fiskhandlare som dukar upp det bästa av skaldjur och sätter ihop en smakrik middag. Som en extra krydda gästas skaldjursaftonen av Ola Nyström – Sterling White Halibut. Ola är en salt kille som har ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt det fantastiskt goda som finns under vattenytan i våra hav och sjöar. Han startade som ung med att vara dykinstruktör och simmade snart vidare för att ombesörja att Sverige och Europa kan äta norsk odlad hälleflundra av bästa kvalitet. Man kan idag tryggt säga att det Ola inte kan om fisk är inte värt att veta. Dessutom är han en återkommande domare i ostron-EM och har han jobbat tätt samman med våra duktiga kockar som tävlat i Årets Kock. Foto: Shutterstock 14 NOLLELVA Kvällen till ära bjuds på en mindre, väl utvald, vinlista som passar utmärkt till skaldjurens sälta. Här får man möjlighet att njuta av en kväll med lyxig skaldjursmiddag, eller stanna i ljuva skärgården i ett helt dygn. För mer kan du gå in på Arkösunds Hotells hemsida. (BN) Strävhet Syra GW:S RIESLING 2021 2021 / Tyskland / Art.nr 59664 / 119:Från den erkänt duktiga vinproducenten Krugscher Hof kommer denna ekologiska riesling. Det är ett piggt vin och det är pang på med citrusfrukter, mineraler, drivande syra och klockren skärpa. Bara att skruva upp till sushin, den gravade laxen, räkmackan och möt den kommande vårsolen på uteplatsen. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl