019 1
DRYCK Text: Peter Steen-Christensen och Pär Ström
berg Stockholms Akvavit Efter en hejdundrande succé med efterhand flertalet ekologiska ginprodukter skapade i den gamla Jaguar-verkstaden på Södermalm så har Stockholms bränneri nu utökat portföljen med en akvavit. - Akvavit är för oss den skandinaviska ginen, så det var självklart att ta fram denna produkt som är ett möte mellan klassisk gin och akvavit. Vår Stockholms akvavit är inspirerad av svensk sommar med en framträdande ton av färsk krondill vilket skapar en fantastisk fräschör och balans mot kummin, fänkål och de klassiska ginkryddorna, säger Calle, medgrundare av Stockholms bränneri. Dessutom har Stockholms bränneri knutit till sig Ludvig Grenmo som brand director. Ludvig är för stockholmska barlejon välkänd från Tjoget. PSC Tripp, Trapp, Trull Skillnaden mellan tre flaskstorlekar kan vara enorm trots att det är samma vin, från samma druvor och tillverkat på precis samma gång. Buteljeringen ger ingen inverkan men väl storleken på flaskan. Det är extra tydligt i Bordeauxvinet Château tour seran 2015 från Domaine rollan de by i Médoc, blendat av 2007 års världsmästare i sommellerie, Andreas Larsson. Halvflaskan visar upp lite orange i glaskanten vilket tyder på mognad. Fat, cigarrlåda, ceder och stall. En svårfångad frukt bekom ett rökigt avslut, torr och sträv. Vinet har uppenbart åldrats snabbare i den lilla flaskan. Helflaskan bjuder på mer frukt, svarta vinbär, blåbär och gröna stjälkar. Öppen i doft och ung i frukt. Tydliga fat, tanniner och fin längd. Lagringsdugligt men mycket drickbart nu. Magnum är dagens hit, mörk djup röd färg, öppen ren doft av mörka bär och fat. Ungdomlig och drickvänlig men med karaktär och lov om att kunna hålla många år till i källaren. Ett kul sätt att lära sig mer om ett vin, vilket gillar du bäst? Château tour seran 2015 har artikelnummer 92363 och kostar 139 kronor för 375 ml, 229 kronor för 750 ml samt 459 kronor för 1 500 ml. PS Ballast Point Sculpin Hängiven till hantverket är San Diego-bryggeriet Ballast points slagord. Ett alldeles förtjusande bryggeri döpt efter stadens berömda fyr som markerar inloppet till San Diego Bay. Deras prisvinnande Sculpin IPA kommer i sällskap med tropiska frukter som aprikos, persika och grapefrukt, lanserad på burk på Systembolaget. Uppkallad efter Dalslands landskapsfisk Hornsimpan dessutom. PSC Manifest för hembryggare Hembryggning handlar ju inte bara om öl utan förmodligen ännu mer om kaffe. Joanna Alm som är trefaldig svensk mästare i kaffebryggning och som driver kafferosteriet Drop coffee, har skrivit en bok där man får följa kaffet från ursprung till färdig kopp och om hur man får ut mesta möjliga smak av varje sort. Boken vill också väcka en medvetenhet om alla de händer som kaffebönorna passerat innan de till slut når din kopp och hur människor påverkas av dina beslut. Världsmarknadspriset för kaffe har inte stigit sedan 70-talet och de som fått betala för det är de som producerar kaffet. Så för att verkligen kunna njuta av en riktigt god kopp kaffe måste vi bli beredda att betala mer för det. Manifest för bättre kaffe släpptes i våras på förlaget Natur & kultur. PSC 32 NOLLNITTON 100-årsjubileum Originalreceptet är kvar sedan starten och ger en unik, bittersöt smak med 11 procent alkoholhalt. I år är det 100 år sedan bröderna Luigi och Silvio Barbieri lanserade Aperol som idag är Italiens mest populära aperitivo – populariteten bygger kanske på den låga alkoholhalten, kanske på grund av smaken, men förmodligen en kombination av både och. Det tog emellertid helt till 50-talet innan, snudd på tröttsamt populära, Aperol spritz uppkom. Vi vet inte när den först kom till Sverige men mitt i 2010-talet skulle helt plötsligt alla dricka det. Lika delar Aperol och prosecco, en skvätt soda, apelsinklyfta och simsalabim. PSC