AMES 1
E tt par minuters promenad från Odenplan ligger,
litet anonymt, Lilla Ego. Lokalen är ljus och levande med trämöbler och enkel belysning. Blandningen av eleganta detaljer och de handskrivna menyerna som sitter upptejpade på väggarna ger en känsla av att här kan man mathantverket och smakerna, utan att tappa spontaniteten och lekfullheten. På menyn finns ett antal förrätter, varmrätter och desserter. En bra blandning av kött, fisk och vegetariskt. Vi väljer sparris till förrätt, hummer till varmrätt och det de själva kallar för ”drömdessert för två”. Till maten dricker vi en flaska vitt vin och ett glas fantastiskt dessertvin till det söta. INNAN FÖRRÄTTEN SERVERAS får vi in ett gott bröd med rivet smör och solrosfrön. Saftigt och aptitretande. Förrätten är till att börja med otroligt vacker. Sparrisbitarna bildar en hög fyrkant och är överösta med nyriven parmesan. Sparrisen är perfekt, mjukt, kokt, med den rätta spänsten, så smakrik, så god. Varmrätten är minst lika vacker som förrätten. På tallrikens botten ligger råstekta hummerbitar, semitorkade körsbärstomater och en kryddig sås som smakar mer. En fantastisk rätt där havets friska sälta balanseras upp av hetta, sötma och örter. Mätta och nöjda på mat väljer vi att dela på en dessert, krogens drömdessert enligt den handskrivna texten på det stora pappret på väggen. In kommer en silverbricka med maräng, vaniljkräm, hallonglass, färska hallon och röda vinbär. Toppat med rosa pudrat risflarn. Här möts sött, syrligt och krispigt. En avslutning i världsklass. Till desserten blir vi rekommenderade ett dessertvin, Les Quarts Domaine de Juchepie, något helt utöver det vanliga. Om sammet gick att dricka skulle det vara det vi har i glasen, utbrast min vinkunnige bordsvän. DANIEL RÄMS OCH Tom Sjöstedt, med sitt team på Lilla Ego, skapar varje kväll en gastronomisk upplevelse i toppklass. Tipsen för att få ett eftertraktat bord till denna upplevelse är att antingen hänga på låset för en av de åtta platserna i baren eller att, dagligen, hålla koll på deras webbsida strax efter midnatt, 90 dagar i förväg. TILL LILLA EGO går den som vill äta en middag att gå och drömma om efter besöket. Smakerna är otroliga, köket är proffsigt och servicens bemötande är både kunnigt och avslappnat. Här trivs man direkt, här märks den stora kärleken till maten. Rekommenderas i allt. BOKEN OM LILLA EGO Daniel Räms och Tom Sjöstedts bok ”Lilla Ego” är en stimulerande läsning. De båda tidigare ”Årets kock-” vinnarna beskriver hur restaurangen kom till och presenterar recepten på ett antal av deras nu mer klassiska rätter. Namnet ”Lilla Ego” kan ses som en markering mot det ökande antalet egocentriska kockar vilka ständigt öppnar nya restauranger och ger ut nya kokböcker. Daniel och Tom hittade en mycket anspråkslös lokal som de byggde och formade till en krog med exakt den personlighet de ville skapa och driva. Iden att kunna erbjuda rätter på ”Årets kock-” nivå till rimliga priser i en trivsam miljö blev direkt en succé. Lilla Ego har varit fullsatt varje kväll sedan öppnandet. I boken beskrivs ett stort antal rätter. Deras fyra första signaturrätter var, fläsktartar från Småland med isterband, betor och senap, en löjromsservering med klassiska tillbehör och nystekta rårakor, hjortrygg med bakade jordärtskockor samt den egna, påhittade, fattigmanstryffeln. n 41