AMES 1
KRÖNIKA Spanien och vinsemesterbyarna SPANIEN ÄR
EN AV VÄRLDENS TRE STÖRSTA vinproducenter, bara Italien och Frankrike är större. I Spanien finns, som i övriga vinländer, många olika områden. Jag har skrivit tidigare om några, men tänkte denna gång skriva om områdena kring Torrevieja som många svenskar åker till eller har sina sommarhus. I dessa områden finns det gott om vingårdar att besöka. Här producerar många små gårdar vin där man kan komma in och prova, men även större anläggningar som har regelbundna visningar med grupper. Valencia som är vinområdet häromkring består av tre områden; Valencia, Utiel-Requena samt Alicante. UTIEL-REQUENA är det område som ligger längst västerut och är det största och kanske det viktigaste i området. Här är den röda druvan Bobal den mest odlade och har sitt ursprung härifrån. Det är inte den mest kända druvan och inte så upphetsande, men den startade som en bulkdruva. Den hamnade i lättdruckna roséviner eller i enkla och 44 billiga blandviner. Men med tiden så har man i området gjort kraftigare viner och deras rosé räknas idag som Spaniens bästa. Förutom Bobal odlas även här Tempranillo, Garnacha (Grenache) och Cabernet Sauvignon. Det odlas även vita druvor som Macabeo, Merseguera, och den lokala druvan Planta Nova. ALICANTE producerar stora mängder enkelt, men sunt vin. Vinet, rött, vitt eller rosé, odlas i det milda klimatet på mörk kalkhaltig jord på höjderna bakom turistorten Alicante. Även här tillverkas bläcksvart och kärvt vin i doble pasta-stil, även om yngre och fruktigare vin blir allt vanligare. Här gör man även ett förstärkt moscatelvin och dels Fondillón, ett starkvin i Tawny port-stil. Starkvinet är ganska speciellt och görs på Monastrell druvan som är soltrokade och ligger på ekfat i åtta år. VALENCIA, Spaniens största hamnstad, har stora frukt- och grönsaksodlingar och producerar stora mängder vin. Starten för vinodlingarna var redan 1932, men området blev ursprungsmärkt 1957. Förr var området mest känt för sina tunga och alkoholstarka viner som dessutom var dåliga. Nu för tiden har vinböndernas anläggningar blivit bättre och mer moderna och producerar idag kvalitetsviner. De flesta röda viner görs på druvan Monastrell. Monastrell (som också heter Mourvedre) är en gammal druva av Spanskt ursprung. Man spekulerar i att druvsorten introducerats i spanska Katalonien av Fenicierna redan runt 500 F.Kr. I området produceras även läckra dessertviner som till exempel Moscatel de Valencia, just gjorda på druvan Moscatel. n PETER LANNESAND Vinkännare