AMES 1
SÄRTSHÖGA VINGÅRD DET BUBBLAR PÅ SLÄTTEN – SÄRTSH
ÖGA VILL GÖRA VÄRLDENS BÄSTA SOLARISVIN TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Mitt på den vackra östgötaslätten, ett stenkast från fågelsjön Tåkern och med utsikt över Omberg, ligger en av världens nordligaste vingårdar – Särtshöga Vingård. Här har man höga ambitioner – målsättningen är att producera världen bästa mousserande vin på Solaris-druvan. I våras fick vingården ett kvitto på att de är på rätt väg då stjärnkrogen Ekstedt köpte in det östgötska vinet. För åtta år sedan planterade paret Niclas och Anna Albinsson de första vinstockarna på Särtshöga och idag består odlingen av 8000 stockar. All tillverkning sker på gårdens eget vineri och vid sidan av vinproduktionen driver de ett välbesökt litet gårdshotell och en mysig restaurang. -Här i området har det mest odlats vete, råg och raps, så det var många bönder som lite skeptiskt höjde på ögonbrynen när vi planterade de första vinstockarna. Men det visade sig vara en fantastisk mark för vinodling med en kalkrik jord som dessutom ligger vi i regnskuggan av Omberg så klimatet är fenomenalt. På östgötska brukar säga att ”solen skiner alltid i Värsta”, säger Niclas Albinsson. Expert från Champagne Niclas och Anna har valt att fokusera helt på mousserande vin, dels för att de älskar bubbel och dels för att det nordliga läget passar utmärkt för att producera mousserande, då druvorna för bubbel skördas vid lägre sockerhalt än för stilla vin. – Vår vision är att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris. Men också ett vin som har en tydlig smak av vår plats och vårt klimat. Redan från start bestämde vi oss för att ta in experthjälp från Champagne. År 2017 kom vinkonsulten Pierre-Yves Bournaias från Epernay in i företaget för att stötta oss i uppbyggnadsfasen av produktionen. Sedan dess vägleder han oss i de olika produktionsfaserna, berättar Niclas. Ung bransch på tillväxt Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på ca 150 hektar. I relation till mellan- och syd Europa är vi fortfarande ett mycket litet vinland, men enligt branschorganisationen Svenskt Vin har det aldrig planterats så mycket vin runt om i landet som under det senaste året. Coronapandemin och dess effekter i form av hemester och ökad efterfrågan på svenskproducerat kan ha bidragit till det ökade intresset för svenskt vin. -Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Vi hade ett enormt besökstryck under förra sommaren och även den här säsongen har börjat bra, vilket med stor sannolikhet hör ihop med pandemin och hemestrandet. Det har gjort att fler har fått upp ögonen för svenskt vin. Det gäller inte bara privatpersoner utan även restauranger som tar in allt mer svenskt vin på vinlistan, säger Niclas Albinsson. Ingen quick fix Sedan Särtshöga planterade sina första stockar har vingården vuxit successivt. Nu består odlingen av 8000 stockar och man har valt att helt fokusera på mousserande vin. Idag produceras cirka 4000 flaskor årligen i det egna vineriet och om två år, då det går att ta ut full skörd, kommer produktionen ligga på cirka 8000 flaskor. Vi har inga ambitioner att producera mycket mer än så, istället satsar vi på hantverk, kvalitet och hållbarhet. Att producera mousserande vin är tidskrävande. Från det att man planterar till de första flaskorna kan släppas på marknaden tar det minst sex år. Helst av allt vill vi att vinet ska ligga på andra jäsningen i tre till fem år, så det är ingen quick-fix, det krävs både passion och tålamod, säger Niclas. Niclas och Anna jobbar enligt en regenerativ filosofi där kolbindning, jordhälsa och ökad biologisk mångfald står i centrum. I början på 2021 undertecknade de, som första svenska vinproducent, The Porto Protocol. – The Porto Protocol är en sammanslutning av vinproducenter och andra aktörer i vinindustrin från hela världen som delar kunskap och erfarenheter kring hållbarhet och där alla har ambitionen att jobba hållbart. Det är både spännande och kul, vi har mycket att lära av varandra, säger Niclas. Närområdet viktigt Redan från start bestämde sig Niclas och Anna för att erbjuda boende och mat på gården. Förebilden var det italienska konceptet Agricultura. De rustade upp gårdens två flygelbyggnader till ett litet gårdshotell och så småningom byggde de till en restaurang och vedugn. - När vi var färdiga med renoveringen av rummen la vi upp dem på bokningssajten Booking. Vi var så trötta att vi bestämde oss för att ta några dagars semester i Frankrike och la över ansvaret på våra barn. Ingen av oss trodde nog att det skulle ramla in så många bokningar som det gjorde. Det innebar att våra barn fick välkomna våra första gäster, vilket de klarade galant, säger Niclas. Sedan dess har verksamheten utvecklats och många såväl svenska som utländska gäster har hittat till Särtshöga. Men förra sommaren blev ett trendbrott, då var gästerna uteslutande svenskar och väldigt många östgötar. – Vi är så glada över att alltfler östgötar fått upp ögonen för allt vi har att erbjuda i länet. Ofta blir man lite hemmablind, men jag brukar säga att östgötaslätten är det nya Österlen, fast ännu lite bättre, ler Niclas. ® 28