kraven är en flaskhals. Ölbryggeriet Qvänum har d
ock nyligen fått sin första leverans av ekologisk malt från Warbo kvarn. FOTO: MARTIN FRICK Bort med billigt blask – in med smakrik och ekologisk öl. Dryckestrenden sprids av mikro bryggerier som poppar upp över hela Sverige. Nu kan grönare gasol få en viktig roll i ölproduktionen. Trendig ekoöl öppnar för grönare energi D et bubblar och jäser från Trelleborg till Övertorneå. Ambitiösa bryggare laborerar med humlesorter, vörtstyrkor, källvatten och rostningsgrader. Resultatet märks på menyer och i Systembolagets hyllor, där allt fler plockar åt sig många olika ölflaskor i stället för samma flak som vanligt. Det handlar inte bara om mustasch skummiga ölfrämjare som fnyser över begreppet ”en stor stark” och påpekar att kroggäster sällan beställer ”en stor mat”. Nej, det är ett brett och nyväckt intresse för öl som är mer än törstsläckare. Efter decennier av ökad stordrift har det svenska ölutbudet fått en livgivande injektion i form av mer än 300 mikrobryggerier – från de minsta som bara gör 500 liter öl i månaden till etablerade Oppigårds i Hedemora med en årsproduktion på över en miljon liter. Tre trender Totalt 37 aktörer är samlade i organisationen Sveriges oberoende småbryggerier, som ser tre trender bland mikrobryggarna: n Fortsatt uppsving för moderna amerikanska humlesorter med mycket beska. n Fler alkoholsvaga alternativ av god kvalitet. n Ökad satsning på närodlat och ekologiskt. Efterfrågan är större än produktionen – flaskhalsen är brist på svensk humle och malt som motsvarar kraven. Ekologisk malt Här kommer Thomas och Kerstin Björklund på Warbro kvarn in i bilden. De har investerat för att kunna erbjuda landets mikrobryggerier ekologisk malt på lokalodlat spannmål. Som lantbrukare och företagare samarbetar de med ett tjugotal kontraktsodlare i Sörmland, Uppland och Västmanland, och satsar framförallt på äldre svenska kulturspannmål som dinkel, nakenhavre, emmer och enkorn. – Till malten har vi valt den klassiska kornsorten Balder, berättar Kerstin Björklund, som är vd i familjeföretaget. ”Gas är överlägset bäst när man ska detaljstyra temperaturen, höja och sänka med fem grader. Det är svårt att få sådan precision med olja och el. Thomas Björklund, Warbo kvarn Mältningen sker i en ny stor plåtbyggnad, vars röda väggar och svarta tak smälter in bland de faluröda ekonomibyggnaderna på gården i Sköldinge mellan Flen och Katrineholm. Intill ligger gasoltanken som gör att malten kan torkas och rostas på rätt sätt. – Vi köpte en komplett maltanläggning av en firma i Bayern. Vi tänkte driva den på flis, men tyskarna krävde att det skulle vara gas till pannan, berättar Thomas Björklund och fortsätter: – Gas är överlägset bäst när man ska detaljstyra temperaturen, höja och sänka med fem grader. Det är svårt att få sådan precision med olja och el. Vi funderade på biogas, men det var dyrare. Vi valde gasol, varav 20–25 procent är biogasol. Torkas med gasol Att förvandla fem ton korn till bryggbar malt tar en vecka. Kornet läggs i blöt och börjar gro under optimal fuktighet, temperatur och syre sättning. När stärkelse och proteiner börjat brytas ned och bilda socker, avbryts processen genom att torka malten. Med gasolens hjälp blåses varmluft in ” i trumman, som roteras med jämna mellanrum. Det handlar inte om särskilt höga temperaturer: stegvisa höjningar från 65–70 ENERGIGAS NR 4 2017 25 ›