TIDNINGEN TILLVÄXT 1
Utblick På Fundo El Risquillo finns världens stör
sta installation av mjölkrobotar. Där mjölkas 3 800 kor av 64 robotar. Djurhälsan viktig på största robotgården Det finns en framtid för mjölk i Chile. För ett år sedan gjordes världens största installation av mjölkrobotar på en gård i chilenska Los Angeles. Text Marina Tell Eskildsen Fundo El Risquillo – så heter världens största mjölkrobotgård. Den ligger i Chile. På gården finns det 3 800 mjölkkor som ska mjölkas av 64 mjölkrobotar. – Fördelarna är betydande, säger Pedro Heller, som är högste chef i det stora chilenska gårdsföretaget Ancali Agricola. Han hyllar robotmjölkningen på Fundo El Risquillo och berättar att mjölkproduktionen har ökat med tio procent sedan den stora installationen av robotar – DeLaval VMS – gjordes under 2016. Driften är nu i full gång. – Mjölkmängden har ökat 12 Tillväxt Fakta Chile Befolkning: 17,9 miljoner. Landets yta: 75,6 miljoner hektar. Antal mjölkgårdar: 4 570 företag. Antal mjölkkor: 436 000 kor. FAKTA: USDA FOREIGN AGRICULTURAL SERVICE, VÄRLDSBANKEN Fakta Sverige Befolkning: 10 miljoner. Landets yta: 40,7 miljoner hektar. Antal mjölkgårdar: 3 524 företag (dec 2017). Antal mjölkkor: 323 440 kor (dec 2017). och djurhälsan har blivit bättre hos oss, säger Pedro Heller och förklarar att den automatiska mjölkningen innebär mindre stress för djuren, de kan själva välja när de vill bli mjölkade. Just detta med valfrihet och en stressfri tillvaro har varit robotmjölkningens ledord ända sedan starten. FAKTA: JORDBRUKSVERKET, LRF Även minskade arbetskostnader är ett tungt skäl till att investera i automatiska mjölkningssystem – såväl i Chile som i Sverige. Men hur kommer det sig att den största installationen av mjölkrobotar som DeLaval någonsin gjort har hamnat just i Chile? – Det handlar mycket om mognad och storlek. Det finns ett antal kunder i världen som har kunskapen och kompetensen att sköta en mjölkproduktion av den här storleken. Kons ten är att dela upp produktionen så att den kan bedrivas i mindre enheter och samtidigt ge skalfördelar i mjölkproduktionen, utan att göra avkall på djurvälfärden, säger Lars Johansson, kommunikationsdirektör på DeLaval International. – Det handlar om gårdar som redan befinner sig på en viss storleksnivå med sin konventionella mjölkning. Det är de som kan ta steget och ytterligare FOTO: DELAVAL