BD 1
TEXTER: PETER STEEN-CHRISTENSEN, PELLE TAMLEHT, P
ÄR STRÖMBERG APERITIF O.P Anderson i samarbete med Omnipollo Inte längre fiktiv dryck Besöken i England under ungdomen slutade alltid med ”Snakebites” på pubrundorna. Lika delar lager och cider med en skätt svartvinbär i ”for good measure”. Kul kvällar, men knappast någon smaksensation. Gotlands Bryggeri är nu inne på samma spår. Efter att ha dykt ner i Stephen Kings science fiction-serie Det mörka tornet, vilket var Kings resultat efter att ha malt Tolkiens Sagan om Ringen och Clint Eastwoods Den gode, den onde, den fule i samma kvarn på samma gång, bestämde sig bryggeriet för att kasta sig över den fiktiva drycken graf som dricks i böckerna. Den beskrivs som en mörk ale gjord på äpplen och som en hybrid mellan äppelcider och öl. Den ska vara syrlig, lätt och uppfriskande, med varierande alkoholhalt. Gotlands Bryggeris Graf ligger på 5,2 alkoholprocent och är bryggd på 50 procent äppelmust. En uppfriskande brygd med låg beska och tydlig syrlighet. – Vi balanserar syran från den utjästa äppelmusten med sötman från ljus karamellmalt. Det gör att vi får lite mer kropp i brygden. Jämfört med ‘vanlig’ öl så är det däremot ganska låg sötma, men mer än en torr cider, säger Joakim Eneqvist, produktutvecklingschef på Gotlands Bryggeri. Grafen lanseras i deras St Hans Fat-program där deras provbrygder tappas upp och skickas till utvalda krogar i begränsad volym under fyra månader. //PSC O.P Anderson och Omnipollo släpper ett alkoholfritt snapsöl lagom till midsommar. Snapsölet Omnipollo Anderson befinner sig i gränslandet mellan en Pale Ale och en IPA och har tydliga toner av citrus, grapefrukt och aprikos. – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbetet har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen, säger Omnipollos Henok Fentie. Ölet och snapsen går utmärkt att dricka var för sig, men du kan även hälla snapsen i ölglaset och således skapa en starköl av kombinationen. – O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika aquavit. Att förena den med en öl från ett nyskapande och kreativt bryggeri som Omnipollo känns väldigt spännande och helt rätt i tiden, säger Jonas Odland som är kryddmästare på Altia. Omnipollo Andersons alkoholfria snapsöl lanserades den 10 juni i en flaska om 330 ml. Ölet framställs genom en kort och avbruten jäsning, vilket gör att alkoholstyrkan stannar på under 0,3%. Den säljs i dagligvaruhandeln och även på ett urval av restauranger runtom i landet. //PT Nytt fenomen på rosévinsscenen Från svenske Markus Lundén som vi känner som en ypperlig rieslingmakare hos vinhuset Georg Breuer i tyska Rheingau. Ett blushvin gjort på riesling toppat med pinot noir, något som egentligen är förbjudet i Europa med undantag för i Champagne. En droppe vatten i tanken och du kringgår vinlagen. Vinet kan säljas som fruktvin eller som smaksatt dryck, men håller mycket hög kvalitet och är en riktig sommarfullträff. Fiffigt va? Härligt smultronfriskt vin med fräschör och driv i syra med ett greppigt grapefruktigt avslut. Servera svalt i stora kupor och du kommer känna semesterns minnen som rosa vindpustar i ansiktet. //PS Blush Pink Riesling, 129 kronor NÖJESGUIDENS VIN SPRIT ÖL BASTADRYCKER.SE 8