AMES 1
GASTRO ”KROGEN SOM INTE FINNS” – ETT FRAMGÅNGSRIK
T MATKONCEPT TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Paret Davide och Sandra Lindqvist driver det framgångsrika och kreativa matkonceptet, ”Krogen som inte finns”. Det omfattar idag, en restaurang i Närkesberg, en golfrestaurang i Åmmeberg, ett gatukök i Hallsberg samt en ambulerande Food Truck. Basen är Davide och Sandras gård i Folketorp utanför Närkesberg, 1,5 mil från Askersund och fem mil från Örebro. De har som månskenskrögare byggt en restaurang, med matsal och kök, i den stora ladan. Året runt sker ett stort antal olika arrangemang, i form av fester, middagar och catering. Oftast fullsatta är de trerättersmiddagar, med dryckespaket, som erbjuds ett antal fredags- och lördagskvällar varje månad. De tre rätterna anpassas, givetvis, till säsongens råvaror, ofta från närliggande producenter. Gästerna tas mycket vänligt emot av Sandra för att placeras i någon av de två gemytliga matsalarna. 48 En sommarkväll kan förrätten vara en klassisk ”Toast Skagen” eller en innovativ ”Vitello Tonnato”. Vitellon är tartar på kalv och tonfisk med kapris och en sås på tonfisk. Huvudrätten en perfekt grillad iberico gris med stuvad sommarkål eller en ytterst smakfull röding kompletterad med kantareller och en morotspuré. Till dessert Pavlova med lakritsglass och citroncurd eller Cointreauflamberade jordgubbar med hemgjord vaniljparfait, knäckflarn och Sandras eldade Marshmallow, så gott. Vinutbudet är intressant med en överraskande tonvikt av ungerska viner. Innovativt finns det egna rödvinet, givetvis med namnet ”Krogen som inte finns”. Ett gott naturvin, fruktigt och bärigt. Finns att köpa på Systembolaget, Nr 52603. Totalupplevelsen i Folketorp har aldrig varit bättre än detta år. Den, alltid, vänliga och föredömliga servicen har följts av mer smakrika rätter och ett fortsatt ökat utbud av tilltalande viner. Sedan något år driver paret ett gatukök i Hallsberg, ”Krogen som inte finns”. Till lunch, vardagar, serveras ytterst vällagad mat. Oftast finns de populära köttbullarna med potatispuré på Källsprångpotatis, gräddsås, bergslagslingon och pressgurka på menyn. Vi har med nöjdhet ätit de möra revbensspjällen från Bergslagsdelikatesser med BBQ-sås samt potatisgratäng och den mustiga fisk och skaldjursgrytan med bröd och dragonaioli. Succé har fredagskvällarna, där ett par grisar helstekts, varit. Gott kött tillsammans med bakpotatis, rödvinssås, citronaioli och en tomat-löksallad. Missa inte att köpa med något av Sandras läckra bakverk. Den gröna Foodtrucken är ett popup verktyg som nyttjas för att främst erbjuda luncher vid olika events och/eller för företag. Under senaste året har många platser i Sydnärke och Örebro besökts, exempelvis, Askersunds bryggeri, Aspholmen i Örebro, Ekboms i Kumla, Hammars bryggeri och Karintorps tomater. Populäraste rätten är köttbullarna med potatispuré. Davide arrangerar också, tillsammans med Rickard Ekbom, den årliga Wadköpings matmarknad samt Matresan. Matmarknaden har på grund av pandemin ställts in under två år men kommer åter 2022. Matresan i länet sker första helgen i september och involverar över 100 mathantverkare från hela länet. Längst norrut finns Bergslagens grönsaksförädling i Ljusnarsberg och längst i söder Butiken för kött och ägg i Stjernsund, Askersund. ® Senaste tillskottet är att golfrestaurangen på Åmmebergs Golfklubb arrenderas. Den är öppen dagligen för frukost, fika och luncher. Lunchen har 3-4 rätter att välja mellan. Visst finns Davides signum, köttbullarna på menyn tillsammans med fisk-, köttoch vegetariska rätter. Vi gillade den mustiga fisk och skaldjursgrytan med krispiga sommarprimörer. I restaurangen sker ständigt olika, öppna, aktiviteter som after work, klassisk räkfrossa, langos- och musselkvällar samt kommande julbord.