019 1
Krognytt Text och foto: Ulf Hjelting Kvarteret &
Co – Ny restaurang vid Fiskartorget Fiskartorget, där du hittar både Hatt, The Bishop Arms och Pitcher´s, har nu blivit ett komplett mattorg. Ny restaurang är Kvarteret & Co som inte vill bli kallade för sportbar. Även om det finns 16 tv-skärmar i restaurangen. Visst kommer det att visas sport på Kvarterets bildskärmar, med särskild tonvikt på lokal fotboll och hockey. Även landslagens matcher och större sportevenemang som OS ska gå att se. Dock blir det varken NHL-hockey eller amerikansk fotboll. – Vi vill tvätta bort stämpeln som sportbar. Kvarteret & Co är en restaurang som ibland visar livesport, sporten kommer inte att rulla oavbrutet. Här handlar det först och främst om mat och dryck, säger Thomas Schöllin som tillsammans med Daniel Malmberg och Martina Karlsson äger och driver Kvarteret & CO. Innanför en av de stängda dörrarna på restaurangen finns ytterligare en lokal om minst 150 kvadratmeter där det just nu är lageryta men inom en nära framtid är tänkt att skapas en scen för konserter. Så under nästa Live at Heart finns det en scen på Kvarteret & Co? – Det kan mycket väl blir så, ja. Vi gillar musik och ser gärna att både lokala band och artister uppträder hos oss i framtiden. 10 Hos Kvarteret & CO finns som sagt 16 tv-skärmar uppsatta. Lokalen tar 100 sittande gäster och totalt får 290 personer vistas samtidigt i lokalen. Resan för den nya restaurangen började för nästan precis ett år sedan när leksaks- och barnvagnsaffären Baby City skulle flytta och ett erbjudande damp ner. – Vill ni så har ni fösta tjing, sa fastighetsägaren. Vi tittade runt i lokalen och insåg att det här var en öppning vi inte fick missa. Helt enkelt ett erbjudande vi inte kunde säga nej till. Här på Kvarteret & Co vi hitta en skön balans mellan mat, sport, livemusik och evenemang. På tal om öppning, det finns en dörr mellan Hatt och Kvarteret & Co. Är det tänkt att gästerna ska kunna gå emellan restaurangerna? – Nej, den är till för vår personal, du som gäst kan inte gå mellan restaurangerna. Hatt och Kvarteret & Co är varsin restaurang med olika inriktning. På Hatt är det svensk husman och kvarterskrog som gäller och Kvarteret & Co har sin inriktning som är inspirerad av det nordamerikanska köket. Vi erbjuder rätter och tillbehör som exempelvis hamburgare, rökta räkor, pulled pork, coleslaw och cheesecake. Helt enkelt schysst käk med svenska och amerikanska influenser. Kommer ni att servera lunch? – Ja, det kommer, och då blir det svensk husmanskost. I hörnet längst in till höger, sett från entrén, står fyra stora rostfria ståltankar. Det är här Kvarteret & Co förvarar ölen till tappkranarna. – Vi är de enda i Örebro som har en sådan här lösning. De rymmer 500 liter var. Tekniken har gått framåt rejält under de senaste åren och idag är det knappt ingen som använder sig av de där kaggarna som fanns förut. De är nästan helt borta från de flesta restauranger och pubar. Vi jobbar mest med Carlsberg och med gästöl från de lokala bryggerierna som finns i Örebro med omnejd. Med vinet arbetar vi med en vinstege med bra, bättre och bäst. Finns Kvarteret & Co kvar om tre år? – Klart vi finns kvar! Här vill vi fortsätta att utvecklas och man kan inte stanna bara för att man är nöjd.