Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
KROGPROFILEN MARTIN OLSSON PÅ BARA VARA Restauran
g Bara Vara öppnade redan hösten 1999 och utgör startskottet för en spirande restaurangkedja i Helsingborg. Martin Olsson är en av tre delägare och har varit med från start, inledningsvis också som kock och köksmästare. M ed rötter från Öland och en passion för husmanskost har Martin Olsson skapat sig ett namn inom restaurangbranschen. Han säger sig vara självlärd. men han har en gedigen erfarenhet. Meritlistan innehåller praktik hos den kända kocken Karin Fransson på Hotel Borgholm, ett par svängar till Chamonix, Val Thorens, köksmästarjobb hos Ving i Ekerum och Åre samt på Bunker Bar på Gröningen i Helsingborg. Dessförinnan hann han med att läsa konsumentekonomi i Kalmar innan han kom på att det var kock, köksmästare och krögare han ville bli. Tillsammans med Jesper Liljegren och Christoffer Skoog driver han Bara Vara, konferens- och festvåningarna i kulturmärkta Jacob Hansens Hus, sommarkrogen Vikingstrand och sedan två år tillbaka Sillen & Makrillen som inleder årets säsong Skärtorsdagen den 28 mars. Jacob Hansens Hus har sitt alldeles egna stuk och är sedan generationer tillbaka fyllt med glada minnen av helsingborgare som firat fester och deltagit i arrangemang i de anrika lokalerna. Martin Olsson lärde känna Jesper Liljegren när Martin arbetade som kökschef i de svenska fjällen. Jesper lockade honom till Skåne där han först arbetade som köksmästare på sommarkrogen Bunker Bar på Gröningen. TRIVS I HELSINGBORG – När Jesper skulle starta Bara Vara frågade han om jag ville vara med. Jag trivdes jättebra i Helsingborg och gör det fortfarande, så jag blev kvar. – Ett annat skäl till att Jesper ville ha mig med, var att det är svårt att hitta bra kockar. Uppvuxen som han är på Öland, nära havet, betyder också närheten till vattnet i Helsingborg mycket för honom. Det ganska korta avståndet till Öland och möjligheten att lätt ta sig ut i världen är också viktigt. Både Bara Vara och Sillen & Makrillen har flera gånger tilldelats titeln “En av Helsingborgs absoluta topprestauranger”. Vällagad husmanskost, egen vinkällare, fisk och skaldjur samt säsongsinspirerade menyer med gåsamiddagar och julmiddagar är några höjdpunkter som utmärker den växande restaurangkedjan. NÄRODLAT OCH SÄSONG Cross over med fokus på säsongens specialiteter och närodlat är ett annat omdöme. En av Martin Olssons egna favoriter är en husets specialitet på Bara Vara, som heter Pelle Jansson. Den består av en utbankad rå oxfilé på toast med löjrom, crème fraiche, äggula och rödlök. Den har funnits på menyn sedan restaurangen öppnade och står inte ens på menytavlan. – Men våra många stamgäster vet att den finns och att de alltid kan beställa den. EGEN VINKÄLLARE Alla delägarna i Bara Vara har ett genuint vinintresse och därför har restaurangen en egen vinkällare och en gedigen vinmeny. Vinkällaren kan dessutom utan extra kostnad användas för privata tillställningar, svensexor och möhippor. – Det är framför allt Jesper som är vår vinkännare, jag är kanske mer en ölmänniska. Men jag känner ju om ett vin är gott eller inte, säger Martin Olsson och nämner Ribera del Duero som är ett av hans favoritdistrikt som producerar rödvin. Alla deras restauranger är också populära mötesplatser, inte minst Bara Vara, som är ett väldigt populärt fredagsställe då många väljer barmenyn på kvällen. Namnet Bara Vara säger en hel del om restaurangens inriktning. “fancy” utan på att gästerna kunna lyssna till skön musik och njuta av vacker konst. 40, bosatt i hyresrätt vid Olympia i Helsingborg och singel. – Fast kanske är jag lite gift med jobbet. ■ AV: LAZZE X EVENTHÉN & LILITH WALTENBERG Vi satsar inte så mycket på ska få god, vällagad mat och Privatpersonen Martin Olsson beskriver sig själv som nyss fyllda 16 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg SERIER