Vårdguiden Omslag 1
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Innehåll och krönika
Vårdguiden Nytt namn & nummer
Vårdguiden Jag möttes av en sådan medkänsla
Vårdguiden Tveka inte att ringa!
Vårdguiden Terapi via internet
Vårdguiden Doktorn kan komma
Vårdguiden Dålig andedräkt
Vårdguiden Fett rätt med rätt fett Fett rätt me Du
kan själv minska riskerna att drabbas av hjärt-kärlsjukdom genom att lära dig skillnaden mellan bra och dåligt fett – och att välja det som är bra! TEXT ANNA SJÖKVIST FOTO GRAFFOTO M ånga skulle må bra av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett. Man brukar dela in fett i mättat, enkelomättat och fler - omättat fett. Enkelt uttryckt kan man säga att det mättade fettet är det som kommer från kött och mejeriprodukter. Det enkelomättade och fleromättade fettet kommer främst från växtriket och från fet fisk. För mycket mättat fett kan öka mängden skadligt kolesterol i blodet, vilket i sin tur ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat kan tvärtom sänka halten av skadligt kole sterol och därmed minska Fleromättat fett Fleromättat fett – det allra bästa fettet – hittar du främst i fet fisk, skaldjur, vissa oljor, fröer och nötter. Det sänker det skadliga kolesterolet och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. I den här gruppen ingår också de livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6, som vi inte kan bilda själva utan måste få i oss via maten. Fleromättat fett hittar du bland annat i: • Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner • Skaldjur • Majsolja, solrosolja, sojaolja och linfröolja • Valnötter • Solrosfrön och sesamfrön • Linfrön (tas upp bäst krossade men innehåller giftig väte cyanid så ät inte mer än 1–2 matskedar linfrön per dag) 14 1177 Vårdguiden nr 4 2013
Vårdguiden Frågor & svar om din journal
Vårdguiden Var lugn, det är krupp
Vårdguiden Säg aaah!
Vårdguiden Så slipper du smittan
Vårdguiden Köp inte antibiotika utomlands!
Vårdguiden Moderna åkommor
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Omslag-baksida