Svensk Jakt Älgjakt med Karl Hedin
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Fjälljaktsfrågan
Svensk Jakt Fartfylld dovjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av skidbindningar
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Dovtroféer
Svensk Jakt Björnens sömn
Svensk Jakt Jaktknivar
Svensk Jakt Hare med tre öron
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Handladdning
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären FRÅGA VETERINÄREN JO
NAS MALMSTEN legitimerad veterinär, maila dina frågor till: jmalmsten@gmail.com Jaga på vintern? Lars: Vintern är snart här och vi funderar ofta på hur viltet påverkas när det är riktigt kallt, och då i samband med att man jagar? SVAR: Vintern är en period då viltet vill spara så mycket energi som möjligt, samtidigt som fodret oftast är mer energifattigt. Och ju kallare eller snörikare det är, desto mer behöver djuren spara. Viltet rör sig då kortare sträckor och stannar oftare på mindre ytor än under vår, sommar och höst. Att förflytta sig stora sträckor långa tider med hög hastighet gör naturligtvis att energiåtgången ökar, samtidigt som tiden för att äta minskar. Att gå in i vintern i bra hull är viktigt för djuren och det Vintern är en krävande period för viltet och de behöver spara mycket energi. Då bör man jaga med omsorg. är oftast denna kondition som har inverkan på hur kommande år ska bli vad gäller tillväxt (muskler, horn) och reproduktion. Är det riktigt kallt eller snörikt gäller det att jaga med försiktighet för att minimera störningen för viltet. Smygjakt är en jaktform med minimal störning, men i teorin går det egentligen att jaga året om så länge man jagar på rätt sätt och fäller rätt djur utan att utsätta dem för onödigt lidande. ‹‹‹ Är det vanligt med matförgiftning från vilt? Jenny: I vårt jaktlag är vi noga med hygien i samband med slakt och styckning. Vi undrar om det är vanligt med matförgiftningar från viltkött? SVAR: Det är svårt att säga, på grund av att det verkar vara färre än tio procent av alla matförgiftningar som rapporteras. Oftast rapporterar folk in Cancertumörer förekommer sporadiskt hos vilt och köttet från dessa djur bör alltid kasseras. Vad hade rågeten i magen egentligen? Paul: Jag avlivade en sjuk råget nyligen och fann denna konstiga struktur i magen. Är det en tumör? SVAR: Det ser ut som om det är något organ i bukhålan som tumöromvandlats. På bilden ser tumören ut att sitta i reproduktions organen. Äggstockstumör är en vanlig tumörform hos vissa tamdjur, och den lilla äggstocken som hos ett friskt rådjur är cirka en centimeter lång kan växa ohämmat till enorm storlek som det man ser på bilden. Det skulle också kunna vara ett så kallat stenfoster. Det är ett SVENSK JAKT Nr 11 2021 utbrott med flera insjuknade personer, men enstaka fall är ovanligare i rapporteringen. Av Sveriges 31 000 rapporterade foster som har dött i magen, men kapslats in av kroppen i stället för att ”sugas upp” eller stötas ut genom förlossningsvägarna. Tumörer kan uppstå av olika anledningar. Gifter, strålning, virus, eller spontana mutationer hos cellerna är de vanligaste. Ett organ som har celler som delar sig ofta, som till exempel körtlar som lever, lymfknutor och äggstockar, tumöromvandlas oftare än organ med det motsatta, såsom muskler eller skelett. Sjukt vilt bör aldrig ätas. Hittas tumörer hos till synes friskt vilt bör även det kasseras. Tumör er är dock inte smittsamma, såvida de inte orsakas av virus. ‹‹‹ sjukdomsfall av matförgiftning under åren 2008–2018 var det i de flesta fall inte möjligt att ta reda på vad som var orsaken (till exempel bakterie, virus eller parasit). Dock var de vanligaste smittkällorna kycklingkött, sammansatta måltider såsom smörgåstårta, pizza, kebab, samt buffémat och vegetabilier. Viltkött utgör en liten del av Sveriges totala livsmedelskonsumtion, vilket också gör att befolkningen över lag löper liten risk att bli matförgiftad. Dock bör man trots detta aldrig göra avkall på hygienen i samband med slakt och styckning, utan alltid sträva efter att Antalet rapporterade matförgiftningar från viltkött är få, men man bör aldrig göra avkall på slakthygien och säker hantering av viltkött. förbättra den och utrustningen som finns till hands. Med bra och och ren utrustning, rena lokaler, bra kylutrymme, obruten kylkedja och rätt kunskap kommer man långt. ‹‹‹ 83 FOTO: PAUL KEWENTER FOTO: JONAS MALMSTEN FOTO: JONAS MALMSTEN
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt november
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Tre goda recept
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer