Svensk Jakt Älgjakt med Karl Hedin
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Fjälljaktsfrågan
Svensk Jakt Fartfylld dovjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av skidbindningar
Svensk Jakt Dovviltets år
Svensk Jakt Dovtroféer
Svensk Jakt Björnens sömn
Svensk Jakt Jaktknivar
Svensk Jakt Hare med tre öron
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Handladdning
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt november
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Tre goda recept
Läs fler recept på Svenskjakt.se/viltsmak « HJORT
SKAV PÅ LÄGG Ett bra tips på vad du kan göra på läggen – en väldigt god viltskav. Lägg är en detalj som tar upp väldigt mycket plats om du sparar den med ben. Tunt skuren blir den en perfekt detalj som går snabbt att laga över elden i en stor panna eller stekhäll. 4 personer 500 g hjortlägg, tunt skivad 1 gul lök 100 g champinjoner, gärna skogschampinjoner 100 g skivat bacon 2 tsk salt 2 tsk torkad timjan 5–6 torkade krossade enbär 1 msk japansk soja 1 dl vatten 3 dl viltfond 3 dl vispgrädde Salt och svartpeppar Klä en cirka 10x20 cm stor frysburk med plastfolie. Bena ur köttet från läggen och packa ihop köttet SVENSK JAKT Nr 11 2021 på längden i burken. Täck med plastfolie och pressa ihop köttet. Sätt på lock och frys in. Ta ut köttet från frysen cirka en timme innan du tänker påbörja tillagningen. Ta bort plastfolien och skiva köttet tunt när det fortfarande är halvfryst. Använd kniv, eller skärmaskin om du har det. Skala, dela och skiva löken. Ansa och skiva svampen. Skär bacon i cirka fem cm långa skivor. Bryn köttet i en djup gjutjärnspanna eller gryta i lika delar olja och smör 2–3 minuter på hög värme så att det börjar bli gyllenbrunt. Peppra under tiden. Tillsätt salt, kryddor, svamp, lök och bacon. Fortsätt bryna ytterligare 4–5 minuter under omrörning. Tillsätt soja, vatten, fond och grädde. Ge det ett ordentligt uppkok och sänk sedan till låg värme. Sätt ett lock på glänt över grytan och låt sjuda cirka 20 minuter. Smaka av. Servering 4 msk syltlök 4 torkade krossade enbär 2 msk finhackad gräslök Mandelpotatis Servera hjortskaven med en härligt smörig mandelpotatispuré. Toppa med syltlök och gräslök och några krossade enbär vid sidan. CROQUE MONSIEUR PÅ TJÄLKNÖL Det enda jobbiga i det här receptet är att släpa runt på själva grilljärnet. I övrigt är det ett enkelt och bra recept för utflykten eller jaktlunchen. Den första croque monsieuren lär ha serverats på 1910-talet i Paris. Med stor sannolikhet var det ett par skivor skinka som fick göra den lagrade osten sällskap i denna klassiska varma dubbelmacka. Här har Mikael valt resterna av gårdagens tjälknöl. För varje macka 2 skivor ljust bröd Smör ca 100 g skivad tjälknöl eller viltstek ca 50 g skivad comté eller annan god lagrad ost Smöra brödskivorna. Fördela ost och tjälknöl på två av bröd skivorna. Lägg ihop dubbla mackor och förpacka i plastfolie eller smörpapper. Ta med mackgrillen/våffeljärnet och extra smör. Värm mackgrillen i elden, tillsätt smöret och låt det smälta. Grilla mackorna tills brödet är fint gyllenbrunt. 95
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer