AMES 1
GASTRO NATURSKÖNA FÄRÖARNA MED FISK OCH SKALDJUR
PÅ ALLRA HÖGSTA GASTRONOMISKA NIVÅ TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Färöarna är en oerhört naturskön ögrupp belägen norr om de brittiska öarna, mellan Norge och Island. På de 18 öarna bor det 50 000 personer, varav nära 20 000 i huvudstaden Torshavn. Fiskerinäringen har gjort att landet har en positiv ekonomisk expansion. Ett antal restauranger erbjuder fisk och skaldjur av allra högsta nivå. Färöarna är en del av det danska kungariket, så det är lätt att ta sig till Torshavn med inrikesflyg från Kastrup. Klimatet är milt tack vare Golfströmmen. Ön omnämns som ”bästa resmål” och ”favoritdestination”. Innan Coronan hade en kontinuerlig, flerårig, ökning av antalet besökare till ön skett. De flesta tar sig runt på de vackra öarna med bil och till fots. Vägnätet är mycket väl fungerande med broar och tunnlar. Överallt möts besökarna av får, antalet får på ön är fler än antalet människor. Fiskindustrin producerar fisk av 38 högsta klass. Laxen, smakrik och mjäll, betraktas som den bästa i världen. Guide Michelin-restauranger i Danmark och Europa har länge serverat ostron, musslor, havskräftor, hummer och fisk från ön. Men för tio år sedan togs beslutet att försöka behålla delar av läckerheterna genom att starta upp fler bra egna restauranger. Främst har restaurang Koks lyckats med sina två Michelinstjärnor. Vi har, som de flesta, huvudstaden Torshavn som bas för vår vistelse. En modern stad med ett vackert hamnområde. Första restaurang vi besöker för en middag är Árstova med klassiska rätter som specialitet. Första rätt är den berömda laxen, här gravad. Den följs av en lammtartar med god smak samt en mustig hummersoppa. Huvudrätt var några lammracks, perfekt rosastekta och möra, lamm som bäst. Avslutningen på den njutbara middagen blev några ostar från ön. En klassisk god middag. Det är trivsamt att promenera runt i Torshavn. Ut mot havet ligger den gamla stadsdelen Tinganes med trähus och världens äldst bevarande lagstiftande byggnad. Upp mot bergen ligger ett antal idrottsarenor samlade. Färöarna är relaterat till dess få invånare mycket framgångsrika i ett flertal idrotter. Lunchen, frasiga våfflor med lax, äter vi på välkända Café Paname. Vi hinner också med en öl på Mikkeller Torshavn, utbudet här är ett femtiotal olika sorter. En minnesvärd middag fick vi på restaurangen Barbara Fish House. Vi valde menyn ”Från fjordarna” tillsammans med en flaska vitt vin. Överraskande start var en frisk ceviche. Mer väntad var laxen, men så god, så god. Tilltalande var de stuvade pilgrimsmusslorna, den färska sparrisen och blåmusslorna. Höjdpunkten var huvudrätten, fisksoppa. Rikligt med fisk och skaldjur i en härlig buljong. Desserten glass med chokladkräm. Efter en heldagstur med bil genom orterna Leijvik, Nesvik och Saksun med en fisksoppa som lunch på Gjergaardur Guesthouse är det dags för en middag på tvåstjärniga Koks. Restaurangen ligger mitt i det färöiska landskapet, i kanten av ett fjäll omgiven av sjöar. Chefskock är trettioårige Poul Andrias Zisk. Pouls mat visar kvalitén på det nya nordiska köket. Men rätterna tillagas genom färöiska tekniker som fermentering, jäsning, rökning, saltning och torkning. Gästerna erbjuds en tjugorätters meny. Här bjöds vi chips av torskskinn, tartar på hälleflundra med svart kaviar, tre sorters smakfulla musslor, de berömda havskräftorna, torsk i två serveringar, blåmusslor, tre serveringar av det fermenterade lammets olika delar, glass på timjan, Crème brûlée samt nygräddade våfflor. Vilken stjärnmåltid. ® TIPS PÅ FÄRÖARNA Árstova – klassiskt Barbara Fish House Café Paname Gjergaardur Guesthouse Koks – stjärnkrog