AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD F
OTO: PRESSBILD Malmö ASIATISKA STORHETER MED NYA ÄGARE DEN ENES DÖD TEXT: REDAKTIONEN TEXT: REDAKTIONEN Göteborg BRISKET & FRIENDS TILL GÖTEBORG TEXT: REDAKTIONEN Från och med den 12 februari blir det grillat på Vallgatan 21 i Göteborg när Brisket & Friends öppnar en ny restaurang. Texasinspirerade BBQ-restaurangen Brisket & Friends öppnade sin första restaurang i Stockholm under 2016 och drivs av Ludvig Åström och Niklas Elshazly. I Göteborg kommer restaurangen att ligga i Victoriagården på Vallgatan och på menyn kommer du som besökare att finna såväl kött som vegetariska alternativ. – Att öppna i Göteborg är en dröm som går i uppfyllelse. Det känns hur roligt som helst. Vi är redo att bjuda på en ordentlig smakupplevelse för den som älskar mathantverk, BBQ, kött, vegetariskt och noga utvalda ölsorter, säger Niklas Elshazly. Brisket & Friends håller öppet alla dagar i veckan från lunch. ® PELIKAN BÖRJAR MED LUNCH TEXT: REDAKTIONEN Pelikan är ett av Stockholms mest klassiska vattenhål. Restaurangen öppnade för första gången i Gamla Stan år 1664 och har huserat på Blekingegatan på Södermalm i över 110 år. Men just nu är Pelikans ekonomi hårt ansatt av pandemin och de nya restriktionerna. I ett försök att rädda den anrika restaurangen har ägarna tagit fram ett nytt koncept. Från och med 28 december serveras lunch på Pelikan, till det ynka priset av 75 kronor per skalle. Om man ska äta lunch billigare än så måste man åka ner till Malmö och köpa en falafel. Och vem har tid med det på lunchrasten? Pelikans nya öppettider på vardagar blir alltså 11:30-20:00. Lunchen kommer även att kunna köpas som take-away. ® Stockholm 44 Några av de asiatiska höjdpunkterna i Malmös restaurangliv de senaste åren har varit japanska Sakanaya och vietnamesiska Noi’s Café och Deli. Sakanaya var den självklara destinationen för sushi och det japanska köket medan Noi’s serverade enastående vietnamesiska gatumatsluncher. Men coronavågorna som sköljt över oss har direkt eller indirekt varit anledning till att de respektive ägarna valt att kasta in handduken. Både Sakanaya och Noi’s har dock funnit nya ägare som båda valt att driva vidare verksamheten med samma inriktning och med delvis samma personal. Det är Soumojit Saha som också driver Lilla India som har tagit över Sakanaya medan Khanh och Linh Nguyen nu sköter driften av Noi’s. ® FOTO: PRESSBILD Efter att ägarna Angelica Blom och Tibi Lakatos valde att säga farväl till deras populära Sakanaya i Malmö tog det inte lång tid innan de lockades med i ett annat restaurangprojekt. Lunchkrogen Pacifics på Hans Michelsensgatan är deras nya hemvist där de nu säljer poke bowls, ramen, asiatiska grytor och naturligtvis sushi. De serverar sina läckerheter på vardagar fram till klockan 17 och undantaget från deras Stilla Havs- och Asienregel är svenskt fika med kaffe och kanelbulle. Den delen känns nog mer aktuell när vi börjar äta ute lite mer igen, men man kan säkert få en kanelbulle i sin take away-påse ifall man verkligen önskar det. ® Malmö