Nolltretton 1
Glasstaden Söderköping erbjuder en smarrig glass
för alla smaker. Så det är bara att smaka dig fram för att hitta din favoritglass... Smultronstället har blivit rikskända för sina smarriga och fantasifulla glasskreationer. Text & Foto: Tobias Pettersson Glass i stora lass i Söderköping Många åker till Söderköping för glassens skull, och det finns många ställen att välja på. I Söderköping hittar man alla sorters glass, från mjukglass och kulglass till lokalproducerad ekologisk glass och häftiga glassupplägg. et går att hitta glass överallt i Söderköping, från Bistron på Hylinge golfbana som i år byggt en glassbar till Fix Konditori på Fixområdet som säljer kulglass från Triumfglass. Vid kanalen kan man köpa mjukglass i Kanalbodarna eller lokalproducerad glass från Sänkdalens gård på Håll Bar & Kök. Sänkdalens glass hittar man även i den ekologiska butiken Livsenergi vid Rådhustorget och där ligger även Konfekthörnan med sitt stora utbud av kulglass. Göta glass vid kanalen är kända för sin egentillverkade italienska glass. I år kan man erbjuda 36 olika smaker samt en massa strössel och topping. – Nyheter för i år är mintchoklad och kardemumma. De har gått ganska bra faktiskt, berättar Ebba Hellberg på Göta glass. – Lakrits är väldigt populär, och glassarna med nötter i, typ kola & salta jordnötter och hasselnöt. Vad ska man prova om man vill vara lite wild and crazy? – Vi har inga jättekonstiga smaker, men kanske saffran eller äpple/kanel. Varför ska man komma till Göta glass? – Jag tycker vi har den godaste glassen. Och för att den är egentillverkad, såklart. Senaste tillskottet av glasställen är Steffe´s Våffelstuga vid Villa Gloria intill kanalen. Stefan Yavsan driver sedan tidigare en våffelstuga i Norrköping och denna sommar expanderar han till Söderköping. – Det har varit jättepoppis i Norrköping och tanken är att det ska bli en kedja. Det känns jättebra att öppna i Söderköping. Kunderna tycker att det är 78 NOLLTRETTON jättetrevligt här. Det ligger bra till vid vattnet och jag har en helt nybyggd uteservering. – Bäst säljer våfflorna men vi har även glassupplägg, milkshakes och färskpressade juicer, säger Stefan som tror att det är bra att det finns många glasställen i Söderköping. Är det kö på ett ställe kan man gå till nästa istället, dessutom har de olika inriktningar så att folk kan testa något nytt varje gång de kommer till Söderköping. Men allra mest bekant av glasställena i Söderköping är Smultronstället som blivit riksbekanta för sina fantasifulla glassupplägg som de uppdaterar till varje säsong. – I smaker så är nyheterna chokladboll, fläder/ jordgubbssorbet, mandel/honung och svarta vinbär och så har vi ett antal nya upplägg. Bland annat har vi gjort om Vesuvius som funnits med sedan 1988 och tagit bort Coliseum. Vi har många bra nya glassupplägg, säger Anders Lindskog och berättar att trenden är att gå mot renare smaker. – Populärast är vanilj, choklad och jordgubb, och uppläggen ska vara stora, söta, chokladiga och koliga – som alltid. Choklad kommer alltid att vara nummer ett, kola och frukt nummer två och tre. Det är likadant nu som för fyrtio år sedan. Anders tror på en riktigt bra sommar och ser fram mot att skapa många fina semesterminnen åt sina gäster. Livet är en fest och är det sommar och sol bör man njuta av det med en smarrig glassuppläggning. – Vi får mejl av mammor som skriver: det här var den bästa upplevelse vi kunde ge våra barn i år. Så vi känner att vi ger många människor ett fint och mysigt sommarminne. Om vi tittar ut och ser att våra gäster sitter och äter sin glass med ett leende då har vi gjort vårt jobb. Göta glass vid kanalen erbjuder 36 olika smaker av sin egentillverkade italienska glass. Steffe´s Våffelstuga är det senaste tillskottet på Söderköpings glasskarta.