Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu när är det blir
lite ljusare ute måste man fira lite och när det under våren vankas festliga tillfällen (som är ganska ofta) så kan man ju passa på att unna sig lite bubbel. Här ger jag tre förslag på lite härliga bubbel som kan hällas upp i glaset vid dessa festliga tillfällen. /Peter Lannesand Vinkonnässör BOLLA - VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE Italien / Art.nr 77753 / 129 kronor Prosecco från Italien har på senare år blivit mer och mer populärt här i Sverige, vilket till viss del är tack vare den söta smaken som druvan Glera har. Här har jag hittat ett riktigt fynd när det gäller Prosecco. Bolla har en frisk, fruktig elegant prosecco med fina bubblor och generös fyllighet. En liten hint av brödighet eftersom den legat på jästfällning. Ett långt behagligt avslut och en välbalanserad syra. KIMCHIRAMEN, FÖRLORADE ÄGG OCH SPENAT Ur boken: Mycket smak på nolltid / Jennie Walldén / Bonnier Fakta Ramen är ultimat comfort food. Det kan ta flera dagar att laga, men även svängas ihop på nolltid för en enklare, men ack så god variant. Lägg gärna till fler grönsaker om du vill. DU BEHÖVER: (2 portioner) 10 dl höns- eller grönsaksbuljong 3 dl kimchi 1 msk risvinäger eller 1/2 msk vitvinsvinäger 1 tsk strösocker 1 msk koreansk soja (eller japansk soja) 1 tsk gochujang eller några droppar sriracha 2 ägg 200 g äggnudlar 1 näve bladspenat 1 näve böngroddar lite skivad salladslök 1 msk rostade sesamfrön, gärna både svarta och vita GÖR SÅ HÄR: 1. Koka buljong i 5 minuter med kimchi, risvinäger, socker, soja och gochujang. Knäck äggen försiktigt ner i den kokande buljongen. Rör ej! Låt puttra utan lock i exakt 3 minuter. 2. Koka nudlarna i en annan kastrull i 1 minut kortare än vad anvisningarna på förpackningen visar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av. 3. Bottna 2 djupa skålar med nudlarna. Lägg i ett förlorat ägg per skål. Lägg rejält med spenat och böngroddar i varje skål. Höll över den heta buljongen och strössla över lite salladslök och sesamfrön. Servera genast. Tips! Istället för kimchi kan du använda motsvarande mängd salladskål, 2 tsk riven ingefära + 2 rivna vitlöksklyftor + 1 tsk extra gochujang. TRUE COLOURS - CAVA BRUT Spanien / Art.nr 78045 / 99 kronor I Spanien och då främst från Katalonien finner vi det andra bubbelvinet. Denna Cava har dels en bra smak, men framförallt också gynnar man en god sak. För varje såld flaska går nämligen fem kronor direkt till Regnbågsfonden och deras arbete för mänskliga rättigheter i hela världen. True Colours har en fruktig vaniljsöt ton med inslag av skumbanan, smaken har en fruktighet som drar åt det tropiska i konsumentvänlig stil. Sötma Fyllighet Syra Vinnare av stora Hagdahlspriset 2018 Stora Hagdahlspriset 2018 tilldelas Brunneby Musteri och Familjen Kjellin, med motiveringen ”För utveckling av Brunnebys Musteri till dagens attraktiva besöksmål med gårdsbutik, konserter och kulturevenemang ”. Brunneby Musteri, som ligger strax utanför Borensberg intill Göta Kanal, har i drygt 75 år förädlat frukt och bär. Redan år 1941 började Carl-Gösta Kjellin att pressa äpplen på Brunneby Gård. Han lade då grunden till familjeföretaget Brunneby Musteri, som också kom att drivas av hans hustru Bettina. Idag drivs det av nästa generation, Gunnar Kjellin och Eva Ronström. Bettina Kjellin är också en östgötsk kulturpersonlighet, inte minst i sin roll som konstnärlig ledare för Kammarmusik i Östergötland. Hon upplåter regelbundet sitt hem, och den på gården belägna Brunneby kyrka för konserter, litterära salonger, konstutställningar med mera. Bettina älskar även att läsa och har själv skrivit dikter och noveller. På Brunneby Gård mustas äpplen på hösten och på sommaren pressas bland annat jordgubbar, svarta vinbär och hallon - där så mycket frukt och bär som möjligt köps från hemträdgårdar och lokala odlare. Familjen driver även en gårdsbutik och Restaurang Bettina. Priset på 10 000 kronor delades ut av Hagdahlsakademiens preses Landshövding Elisabeth Nilsson under Hagdahlsdagen den 6 februari i Wallenbergssalen, Östergötlands museum. (KA) 20 NOLLTRETTON PALMER - BLANC DE BLANCS - CHAMPAGNE 2013 / Frankrike / Art.nr / 339 kronor När man pratar champagne så är det alltid Frankrike som gäller. Champagne får bara heta champagne i Champagnedistriktet i Frankrike. En av mina favoriter är Blanc de Blancs champagner som är gjorda på enbart chardonnaydruvan. Palmer - Blanc de Blancs har en frisk äppeldoft med inslag av nötchoklad, citrus och mineral. En mycket torr champagne med smak av mineral som avslutas med en ”touch” av citrus – en kraftfull och elegant champagne! Mitt absoluta favorittilltugg till denna är ostbågar! Sötma Fyllighet Syra Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl