TIDNINGEN TILLVÄXT 1
MARKNAD Ökande global efterfrågan på mjölk skapar
obalans Ökade svängningar i mjölkpriset väntas Mjölkkrisen i vintras när betalningen för mjölken sjönk, var ingen engångshändelse. Tvärtom. Tätare och kraftigare svängningar i mjölkpriset väntar framöver. Det säger Lennart Holmström, marknads- och statistikexpert på LRF Mjölk. TEXT: CARINA GERKEN CHRISTIANSEN LENNART HOLMSTRÖM TROR att producentens betalning för mjölken, avräkningspriset, framöver kommer att svänga upp och ner ett par gånger per år. – Det blir stora variationer. Det kommer vi att se mycket mer av än tidigare, säger han. konjunkturcykel som många andra industrier. Tidigare fanns större lager av mjölkAnledningen till detta är främst att den globala efterfrågan på mjölk ökar. När tillväxtländerna börjar närma sig i-världens standard ökar efterfrågan på ost, yoghurt, kaffe latte och andra mjölkrika produkter. I Kina, Afrika och Sydamerika beräknas mjölkkonsumtionen öka med 2 till 2,5 procent per år under de närmaste tio åren. Men, tänker den snabbtänkta, med en ökande efterfrågan borde priset ligga stadigt, åtminstone inte sjunka. Obalans på rörlig marknad Jo, det är just det som är ”problemet”. När marknaden hela tiden förändras och tillgången ska möta efterfrågan uppstår då och då obalanser. När varan är eftersökt och mjölken betalas bra anpassar sig marknaden och producerar mer mjölk. Ända tills det plötsligt finns mer mjölk än efterfrågan. Hamnar i konjunkturcykel Då sjunker priset. Mjölkbönder slås ut och produktionen minskar. Efter en tid finns ”för lite” mjölk i världen och då ökar priserna igen och mjölkproduktionen. Mjölkproducenterna hamnar i samma 14 | Tillväxt Nr 2 2013 pulver och smör, framför allt i USA och EU. Lagren utgjorde en buffert som kunde användas när efterfrågan översteg tillgången. På så sätt kunde man undvika alltför kraftiga prissvängningar. Men efter 2007 har inga större lager byggts upp, just på grund av den ständigt ökande efterfrågan på mjölkprodukter. De senaste fem åren har svängningarna också blivit vanligare. När svenska mjölkproducenter får lägre – eller högre – ersättning för sin mjölk med hänvisning till världsmarknaden är det just priserna på mjölkpulver och smör som styr, men även i vissa fall ostpriset. Vanlig fråga En vanlig fråga är hur globala priser kan påverka så mycket när vi inte exporterar Mindre del dricks Av all mjölk som produceras i Sverige blir en mindre del dryckesmjölk, 30 procent. Runt 15 procent går till grädde och flytande yoghurt och 35 procent går till osttillverkning, en andel som sjunker. FOTO: LRF MJÖLK