Nöjesnytt Kalmar 1
Färjest De senaste åren har hamnen i Färjestaden
fått en rejäl uppryckning, mycket på grund av engagerade företagare som etablerat sig i området. – Den snabbaste vägen till framgång är samarbete. Nu har vi fått en väldigt bra blandning av butiker, caféer och restauranger här. Det finns något för alla, säger Lotta Sjöberg som bland annat driver keramikverkstaden Lotta & Mary. Lotta är en av de som varit mest drivande när det gäller att T göra Färjestadens hamn till ett blomstrande centrum igen. Som det var förr, innan bron. När alla som kom till Öland anlände via den här hamnen. Sedan hände något. Hamnen somnade och Borgholm, Byxelkrok och Böda var de enda orter som gällde. NYTT HOTELL Jag sätter mig och äter lunch på Kaj 4, Mikael Nilséns krog, med utsikt över båtar och vatten. Kotlettraden och de stekta potatisarna smakar ljuvligt och Mikael berättar att de senaste årens satsningar i området gjort att affärerna går spikrakt uppåt. Så bra att han nu bygger ett hotell i anslutning till restaurangen. 52 | nöjesnytt re vajande palmer möter vid kajen och när jag tar mig av färjan ligger redan båtarna på rad, trots att den stora semesterperioden ännu inte har kommit i gång. adens hamn – Går allt enligt planerna öppnar vi i februari. Då kan vi erbjuda tio rum. Det känns riktigt bra att finnas här i hamnen. Hamngrillen är det företag som funnits längst bland verksamheterna, i hela 37 år! De har sett hur hamnen blommat upp de senaste åren. – Det känns som att detta är Färjestadens centrum nu. Färjan har bidragit till att folk gör dagsutflykter hit. Visst har vi fått konkurrens men det är bara positivt eftersom vi drar kunder till varandra, säger Eva Fransson. UTNYTTJAR VATTNET Utmed det stora trädäcket ligger i dag flera, härliga uteserveringar. Café Hamnplan hos Lotta & Mary, Seasalt kitchen och Ölandschoklad erbjuder alla en stunds avkoppling med mat, glass, eller fika. Seasalt kitchen är nya för i år och ägaren Susanne Edén valde platsen på grund av hamnens potential. – Läget var jätteviktigt för mig och hela Färjestaden har fått ett uppsving de senaste åren. Hamnen är en riktig guldklimp som jag tror kommer att utvecklas ännu mer de kommande åren. Magnus Bremerfors på Ölandschoklad håller med. Han öppnade sin filial för ett år sedan och utökade då sitt sortiment med hemmagjord, italiensk glass. – ÖLANDS NYA GULDKLIMP Det tar en halvtimme från Kalmar med passagerarfärjan Dessi. I sällskap med saltstänk och en strålande sol tar katamaranen mig över Kalmarsund till den hamn som nu håller på att bli en av Ölands riktiga stora guldklimpar – Färjestaden. – Det har hänt så mycket bara det senaste året. Ingen annan ort i närheten utnyttjar närheten till vattnet så som Färjestaden gör. Här kan man ta en fika och ett dopp på samma gång. Det är unikt. HÄR FINNS ALLT Ja, bakom butiker och caféer löper den långa bryggan, bara ett kort stenkast från Talluddens badplats. Jag tar av mig skorna och låter fötterna glida ned i det klara, ljumma vattnet. Tänker att här finns verkligen allt för en riktigt lyckad utflykt eller ett gäststopp med båt. Dessi väntar på att ta mig hem till Kalmar igen. Och när vi lämnar hamnen syns de mörka, tunga molnen torna upp sig över fastlandet. I Färjestadens hamn lyser dock solen från en klarblå himmel. Så klart. För så är det ju på Öland. Solens och vindarnas ö. Med sin guldklimp strax söder om brofästet. n TEXT OCH FOTO: LISELOTTE ERNDIN DAHLBERG