Utmärkt Malmö 1
Krogrecension Quan Pierre Orsander Efter en rekom
mendation om ”helt fantastisk ramen” ifrån en säker källa tog vi oss ner till den helt nyöppnade restaurangen Quan på Mäster Johansgatan en fredagskväll för att se om förväntningarna gick att möta. Dumt nog hade vi inte bokat bord, men tänkte att Malmöborna inte riktigt fått upp ögonen för den asiatiska nyheten ännu. Fel hade vi, men efter ett trevligt bemötande och en drink i den välsorterade, mörkt och lite lyxigt upplysta cocktailbaren bestämde vi oss för att helt enkelt inta middagen vid barstolarna. Restaurang Quan kom egentligen till i samband med att hotellkedjan Renaissances Hotel på adressen köptes up av Elite Hotels i februari, varpå man bestämde att göra om den tidigare restaurangen Rosen Bar & Dining till något nytt. Quans meny har ett östasiatiskt koncept och vid rodret för restaurangen står krögaren Henrik Siebert som vi känner igen från bland annat Izakaya Koi på Lilla Torg i många år. Men, åter till baren och där vi innan maten beställer vars en cocktail från den asiatiska menyn med namn från Harakiri till Konnichiwa. Själv väljer jag en Tonka Tanka vars namn betyder ”kort dikt” på japanska enligt menyn och mitt sällskap beställer in en Wakô. Den förstnämnda som bygger på bourbon och japansk bönsirap och citron är en lagom sur och smakrik upplevelse som är alldeles utmärkt att sitta en stund med. Wakôn bygger på japansk umeshu-rom, falernumsyrup, mörk rom och färskpressad limejuice. Även den högklassig och med hög långdrinkpotential. Värt att nämna är att alla cocktails kostar lika mycket – 139 kronor. När det kommer till maten så är Quan som tidigare nämnt inspirerat av det östasiatiska köket och menyn består av ett flertal olika rätter där man rekommenderas att välja mellan två eller tre rätter per person och hungrighetsgrad. Eftersom vi är två stycken och ganska hungriga vid tillfället beställer vi in Tuna Tataki (109 kr), Spicy Shrimp Tempura (119 kr), Beef Cheddar Roll (109 kr), Chicken Bao Slider (89 kr) och Shake No Sake (179kr). Till dricka, två japanska ”stor stark” i form av Asahi (59 kr). Matupplevelserna varierar. Ingenting är på något sätt dåligt men några av rätterna skulle vi inte bli förvånade om vi blev serverade på exempelvis Pinchos istället och det motsvarade kanske inte riktigt förväntingarna. Däremot faller smaken lite olika in hos oss båda och personligen faller jag pladask för den friterade kycklingen på ångat kinesiskt bröd och srirachamajo och mitt sällskap tyckte bäst om Shake No Sake, en sushi-variant med lax, hjärtsallad stekt i rökt smör, sake, soja och syrad rödlök. Två rätter av helt olik karaktär och det må sägas – menyn är bred. Men om vi ska landa i ett helhetsintryck så går Quan från fredagskvällen med ett godkänt betyg. Den mörka, urbana, lyxigt upplysta miljön, personalen och drinkutbudet bidrar till några av pluspoängen. Maten får klart godkänt, men inte mer. En del på grund av priserna där man faktiskt kan gå till just Pinchos och få in en inte allt för olik meny till betydligt billigare peng. Quan Mäster Johansgatan 15-17 23