Nöjesnytt Helsingborg 1
indiskt Gillar du indisk mat har du säkert provat
både Naanbröd, Chicken Tikka Masala eller Palak Paneer. Nu kan du enkelt svänga ihop restaurangfavoriterna hemma! NAANBRÖD 8 st 4 dl Arla® mild yoghurt naturell 25 g jäst 1 msk strösocker 2 tsk salt 1 liter vetemjöl 100 g Arla® svenkt smör (till servering) Värm yoghurt till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en degbunke. Tillsätt yoghurt och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet (spara 1,5 dl till utbakning). Knåda till en smidig deg, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Täck med plastfolie och låt jäsa 45 min. Dela degen i 8 delar och kavla ut till platta bröd. Hetta upp en stekpanna och stek ett bröd åt gången, 2-3 min per sida. Smält smöret och pensla det på de nygräddade bröden. PALAK PANEER 6 portioner 2 förpackningar Apetina® Paneer à 225 g 1 gul lök 150 g körsbärstomater 2 vitlöksklyftor 20 g färsk ingefära 3 msk rapsolja 1 msk tomatpuré 11/2 tsk salt 1/2 tsk malen gurkmeja 1 tsk chilipulver 1 tsk garam masala 2 dl Arla Köket@ lätt crème fraiche 500 g fryst tinad bladspenat Skär osten i bitar. Skala och hacka löken. Skär tomaterna i små tärningar. Skala och riv vitlök och ingefära. Fräs lök, vitlök och ingefära i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor. Rör om och låt allt bli varmt. Rör ner crème fraiche och låt koka 2-3 min. Hacka spenaten grovt och rör ner. Låt koka ca 5 min. Späd ev med lite vatten. Lägg ner osten och koka på medelvärme ytterligare 5 min. Servera med ris, papadam och raita. CHICKEN TIKKA MASALA 4 portioner 500 g kycklinglårfilé 3 sk malen spiskummin 1tsk malen gurkmeja 1 tsk chilipulver 1 krm malen kanel 2 gula lökar 1 röd paprika 4 vitlöksklyftor 1 msk riven färsk ingefära 2 msk Arla Köket@ smör- & rapsolja 400 g krossade tomater 2 dl Arla Köket® vispgrädde 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 dl Arla Köket® matyoghurt 1 kruka färsk koriander TILL SERVERING Mango Chutney Naanbröd Skär kycklingen i bitar och lägg i en bunke. Blanda samman kryddorna och rör ner i bunken. Skala och skär lök och vitlök i tunna skivor. Skär paprikan i bitar. Stek lök , vitlök och paprika i smör-&rapsolja tills de är mjuka. Tillsätt kyckling och ingefära. Stek ytterligare 5 min. Rör ner krossade tomater, grädde, salt och peppar. Låt sjuda ca 10 min. Värm naanbröd enligt anvisning på förpackningen. Grovhacka korianderblad och stjälkar. Rör ner matyoghurt och koriander i grytan. Servera med mango chutney och naanbröd. MANGO CHUTNEY 3 dl 1 gul lök 1 hackad vitlöksklyfta 2 msk riven färsk ingefära 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 250 g fryst mango 2 dl rårörssocker 2 msk vitvinsvinäger 1/2 tsk senapsfrön 1/2 tsk chiliflakes Skala och finhacka löken. Fräs lök, vitlök och ingefära i smör- & rapsolja i en kastrull. Tillsätt mango, socker, vinäger, senapsfrön och chiliflakes. Koka på svag värme utan lock 30-35 min. 42 | nöjesnytt 62 | nojesnytthelsingborg.se KÖTTFÄRS BOMBAY 4 portioner 400 g köttfärs 1 gul lök 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 tsk garam masala 1 tsk salt 400 g krossade tomater 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika & chili 1 dl russin 1 dl torrostade jordnötter TILL SERVERING 3 dl basmatiris 1 banan 1 dl kokosflingor 200 g gurka Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka löken. Stek lök och köttfärs i smör- & rapsolja i en stekpanna. Låt garam masala fräsa med mot slutet.Tillsätt salt, krossade tomater och crème fraiche. Låt koka under lock ca 10 min. Blanda i russin och jordnötter. Servera köttfärsen med ris, skivad banan, kokosflingor och tärnad gurka. INDISK KIKÄRTSGRYTA 4 portioner 2 burkar kikärter à 400 g 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 gula paprikor 30 g färsk ingefära 1 tsk malen spiskummin 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 msk Ara Köket® smör- & rapsolja 1 tsk malen koriander 1 burk konserverade hela tomater 1 tsk sambal oelek 1 citron (saften) 1/2 tsk salt TILL SERVERING 2 dl Arla Köket® turkisk yoghurt Naanbröd Häll kikärterna i ett durkslag och spola dem med kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikorna i stora bitar. Skala och riv ingefäran. Fräs lök, paprika, ingefära, kummin och svartpeppar i smör-&rapsolja i en gryta. Rör ner kikärter, koriander, tomater, sambal oelek, citronsaft och salt. Koka upp och låt koka 1-2 min så att allt blir genomvarmt. Servera med mezeyoghurt och bröd.