Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Då var det dags lit
e för vintips, lite i kanten. Denna gång har jag botaniserat bland Systembolagets sortiment och hittat lite goda viner att njuta av i höstmörkret. Ni får ta del av ett härligt vitt vin från Sydafrika och rött vin från Nya Zeeland. Så här när mörkret faller på kan man givetvis lätta upp stämningen med att avnjuta lite bubbel. Så håll till godo med följande viner… /Peter Lannesand Vinkonnäsör 57 ON MAIN – WHITE BLEND 2017 / Western Cape-Sydafrika / Art.nr 3315 / 89 :Detta härliga vita vin, med druvblandningen 55% chenin blanc, 30% chardonnay och 15% sauvignon blanc, har en frisk smak av citrus, honungsmelon och gröna äpplen. Vinet har fått namnet -57 on Main - efter platsen där den moderna vinproduktionen startades i Sydafrika. Vingården Roodraai tar även sitt ansvar och finansierar daghem och skola till vinarbetarnas barn. Vinet passar mycket bra till skaldjur, lättare fiskrätter men är även perfekt att dricka som det är. Strävhet Fyllighet Syra SÖTSYRLIG DILLKYCKLING Ur boken: Middag hela veckan / Lina Gebäck / Norstedts DU BEHÖVER: (30 minuter / till 4 portioner) 900 g potatis 600 g kycklinglårfilè, tärnad (ca 3x3 cm) 3/4 tsk salt 1 msk vetemjöl 350 g morötter skurna i skivor 1 dl vispgrädde 4 dl mjölk 1 tärning kycklingbuljong ca. 3 dl grovt skivad purjolök 1 msk ättika (12%) 1 msk strösocker 1 kruka dill, finhackad Rapsolja til stekning GÖR SÅ HÄR: 1. Koka potatisen. 2. Bryn kycklinglårfilèn i olja i en rymlig stekpanna 3-4 minuter. Strö över salt 3. Pudra vetemjöl över kycklingen och blanda runt. Tillsätt morot, grädde, mjölk och kycklingbuljong. Rör om och låt puttra under lock i 5 minuter. 4. Lägg ner purjolöken och låt sjuda ytterligare 5 minuter. 5. Tillsätt ättika och strösocker och rör om. Rör ner hälften av dillen och strö hälften ovanpå. Servera grytan till den nykokta potatisen. "Klassiskt dillkött är ett härligt långkok som har något stabilt, tryggt och vilosamt över sig." Hemlagat julbord med hantverket i fokus Förra årets julbord på Bistron Hylinge Golfbana blev en riktig succé och nu är det dags igen - den 30/11–22/12 bjuder de in till ett hemlagat och välsmakande julbord i en mysig miljö. Fredag–söndag dessa veckor välkomnas julen extra mycket på Bistron Hylinge Golfbana när det dukas upp ett traditionellt julbord. Fokus ligger extra mycket på hantverket, här är allt som står på bordet lagat med en stor dos kärlek. – Vi gör allt själva från grunden – lägger in sill, röker fisk och stoppar korv. Julbordet ska smaka som det gjorde förr i tiden när allt var hemlagat, säger Martin Wiklander, krögare på Bistron Hylinge Golfbana. Något annat som de är väldigt stolta över är deras fisk. – Förra året hade vi 15 sorters sill med väldigt många olika kryddningar och övriga fiskrätter som hör julen till. Det kommer att finnas ett stort utbud bland fiskarna även i år med bland annat en del nya kryddningar, säger Martin. Responsen på julbordet förra året var väldigt bra med många fullbokade sittningar och det fylls snabbt på med bokningar även denna jul. Förutom den mysiga julstämningen så är det just smakerna som de får väldigt mycket beröm för. – Många påpekar att det märks att vi har gjort allting själva, vilket såklart är ett fantastiskt betyg att få. Sedan uppskattar också många vårt vegetariska utbud som är väldigt stort, säger Martin. (CL) 18 NOLLTRETTON NOR'WESTER – PINOT NOIR 2016 / Canterbury, North CanterburyNya Zeeland / Art.nr 90031 / 199:Jag har länge haft en förkärlek till Nya Zeeländska viner med druvan Pinot Noir. Denna som ni finner i Systembolagets småpartier har en härlig fatkaraktär, med smak av färska örter, sedelträ och jordgubbar - precis som en bra Pinot skall smaka. Vingården Greystone Wines är erkänt duktiga på pinot noir-druvan och får alltid höga betyg från skribenter. Avnjut vinet precis som det är eller till en härlig köttgryta. Prova även att dricka det till t ex torskrygg. Sötma Fyllighet Syra PALMER & CO - BRUT RESERVE Champagne, Frankrike / Art.nr 7372 / 289:När höstmörkret är framme och man känner sig lite nere, vad passar då inte bättre än att öppna en flaska champagne och njuta för en stund. Denna delikata och mycket friska doft med äpplig fruktig ton varvas med inslag av rostat bröd och citrus. Champagnen har druvor från alla tre tillåtna druvor i champgange - pinot noir, chardonnay, pinot meunier – vilket gör smaken välbalanserad och man får en smak av rostat bröd. En mycket prisvärd champagne. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl