Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Hur dags stänger Köke
t? Text: Tobias Pettersson Det svenska kroglivet utvecklas ständigt och blir hela tiden bättre. Men en sak fortsätter att vålla irritation år efter år, och det är att svenska restauranger är usla på att informera om hur dags köket stänger. Hur svårt kan det vara? V i lever i de modernaste av tidevarv. Restauranger har hemsidor, appar och facebooksidor. Gästerna kan boka bord med mobilen och betala med Swish. Vi är blixtsnabba med att anamma utländska mattrender och inredningskoncept. Men på ett område står utvecklingen fullkomligt still: svenska krogar är värdelösa på att berätta när deras kök stänger. Som gäst undrar man förstås varför det blivit så, det verkar inte finnas någon rationell förklaring. Restaurangerna har ofta en rad olika platser där de kan informera om kökets öppettider - hemsida, facebooksida, griffeltavla vid bardisken - ändå ser man sällan en rad någonstans om detta. Märkligt, eftersom det är information som kan vara väldigt viktig för potentiella matgäster. På många restauranger stänger köket klockan 22, men det är absolut ingen generell regel. Det är olika från krog till krog och från dag till dag. Även restauranger som normalt har en fast tid kan stänga köket tidigare om det inte är några matgäster. Så även om man ringt tidigare på kvällen och frågat om kökets öppettider kan man bli utan mat trots att man är i tid, på grund av att kocken varit sysslolös, tröttnat och packat ihop. Det händer påfallande ofta att inte ens personalen vet hur dags köket stänger. Jag har många gånger knallat in på en krog och frågat i baren om köket fortfarande är öppet och mötts av svaret: ”Jag vet inte, jag måste gå och kolla”. Det normala i ett sånt läge borde ju vara att helt enkelt titta på klockan och därefter svara ”ja” eller ”nej”. Eller ännu hellre ha en tydlig skylt på dörren eller vid baren som berättar om vilken tid som gäller. En variant på samma tema är de krogar som informerar att de har öppet till ”sent”. Vad betyder det? ”Sent” är ett väldigt luddigt begrepp som har olika mening för olika personer. Sent en tisdag är inte heller samma sak som sent en lördag. Som kroggäst vill man inte ha godtyckliga öppettider som plötsligt kan ändras beroende på hur sysselsatt personalen är, vi vill veta vad som gäller. Ärligt talat, hur svårt kan det vara att skriva ut vilka öppettider som gäller för köket? Det borde vara en grundläggande service för en restaurang som bryr sig om sina matgäster. Ta med kollegorna till QUALITY HOTEL THE BOX Text: Camilla Larsson Foto: Quality Hotel The Box För endast 350 kronor får du en riktigt bra AW på Quality Hotel The Box med ett glas vin eller en öl, middag och tillgång till hotellets spa. Quality Hotel The Box är mer än bara ett hotell. Man behöver inte boka hotellrum och bo över natten för att ha en trevlig vistelse utan hit kan man åka bara för att utnyttja spaavdelningen, ta något gott att äta eller varför inte köra en AW med kollegorna. – Vi började med våra AW efter sommaren och det har varit väldigt populärt hittills, säger Carl-Henric Fjäll som är Sales Manager på Quality Hotel The Box och fortsätter: – Priset är väldigt förmånligt eftersom vi vill att folk ska få möjligheten att komma hit och se hotellet, uppleva vårt spa samt smaka vår mat. Det är kul att responsen har varit så bra. AW-erbjudandet gäller från måndag till torsdag och börjar bli allt fler som letar sig ut till hotellet för att äta gott och avnjuta en stund i The Wellbox – hotellets spa. – I vårt spa finns en utomhuspool och inomhuspool med champagnebubblor, jacuzzi, torrbastu, ångbastu och fotbad. Det finns inga behandlingar att köpa till men man kan lägga till en self spabricka för ett förmånligt pris och då får man ett urval av produkter från Eminence Organics, säger Carl-Henric. MED I WHITE GUIDE Spadelen är en av två utstickande delar på hotellet, där den andra är maten. Den håller så pass hög klass att Quality Hotel The Box nyligen kom med i White Guide Hotel+Bar. I AW-priset ingår The Box signaturrätt: rotisserigrillad kyckling med en variation av tillbehör och såser. – Det känns fantastiskt kul att få vara med i White Guide och det bevisar att vi är ett väldigt fint hotell som har det lilla extra, säger Carl-Henric. AW-erbjudandet med spa är inget som man behöver boka utan man kan bara komma förbi hotellet efter jobbet för en trevlig kväll. – Vi har drop-in så det är bara att komma förbi. Däremot rekommenderar vi alltid folk att boka så att man är säker på att få plats direkt när man kommer, avslutar Carl-Henric. NOLLTRETTON 49