Nollelva 1
KROGKRÖNIKA MISSA INTE Dags att lyfta Östgötakust
en Text & Foto: Tobias Pettersson Bohuskusten är berömd och Höga kusten har blivit en turistmagnet. Till och med Jungfrukusten börjar bli ett begrepp. Det är dags att ta tag i saken och börja marknadsföra östgötakusten på ett bättre sätt. Den är trots allt det kanske finaste vi har här i länet. Båtsäsongen har börjat smyga igång och snart flyttar folk ut till sommarstugorna. I Valdemarsvik fyrdubblar man sin befolkning på sommaren. Den östgötska skärgården är något som verkligen kan locka folk – om de bara känner till att den existerar. Egentligen är det konstigt, ostkustens skärgård måste vara landets näst finaste kuststräcka efter västkusten från Göteborg och uppåt. Ändå är den i det närmaste okänd, även bland östgötarna själva. Marknadsföringen har varit minst sagt usel. Bara en sån sak som att man inte har ett enhetligt namn utan delar in sträckan i Arkösunds-, Sankt Anna-, Gryt- och kanske även Tjusts skärgård. Tidigare har man försökt lansera den svenska sydostkusten som Blå kusten, men det innefattar även den småländska sträckan ner till Kalmar och kampanjen har varit ganska misslyckad. Det finns många trevliga ställen utmed östgötakusten som skulle kunna locka många fler människor och kanske bli besöksmål året om, som exempelvis Arkösund, Mon, Uvmarö hamn, Fyrudden och Gryts varv. Konferenser i skärgårdsmiljö, julbord med havet utanför, en spahelg i höstligt kustlandskap, potentialen är enorm men har än så länge slarvats bort. Lite kan man kanske lära av Jungfrukusten i Gästrikland och Hälsingland. Det är en ganska anonym kuststräcka mellan Gävle och Höga kusten, men man är bra på att marknadsföra sig och på att lyfta fram sina styrkor. Och inte minst har man många väldigt bra restauranger. Åk gärna dit och besök ställen som Bergmans fisk, Axmar brygga, Sjömärket, Trollharens fisk och En liten sjökrog. Vi har några bra restauranger i östgötaskärgården också, men hela kuststräckan från Nävekvarn ner till Flatvarp känns kraftigt underutvecklad. Precis som på Jungfrukusten skulle vi kunna skapa en hållbar, småskalig och kvalitativ besöksnäring. Vi kan börja med att komma på ett gemensamt namn för kuststräckan, då kanske vi åtminstone kan få fler östgötar att upptäcka och uppskatta sin egen skärgårdsmiljö. Osaka Sushi - med känsla för kvalitet Text & Foto: Tobias Pettersson Norrköpingsborna älskar sushi och nu har de fått en ny restaurang att besöka. Hos Osaka Sushi kan gästerna njuta av många sorters sushi, poke bowls och sushi rolls där fokus ligger på kvalitet i kombination med tilltalande priser. I slutet av april slog Osaka Sushi upp portarna vid Nya torget, i korsningen mellan Kristinagatan och Trädgårdsgatan. Bakom den nya sushirestaurangen står William som har lång erfarenhet av branschen och har varit kock på många av Norrköpings sushirestauranger under de 14 år han bott i staden. De senaste två åren har han drivit en sushirestaurang i Motala men tyckte att det blev jobbigt med de långa resorna varje dag och valde därför att starta en restaurang i hemstaden istället. Konkurrensen är hård men William tror att det finns plats för ytterligare en sushirestaurang i stadskärnan. – Jag har varit här länge och känner staden. Om man håller hög kvalitet och rimliga priser så kommer det kunder. Jag tror att det kommer gå bra, säger William och berättar att Osaka Sushi är ett familjeföretag där även hans fru och dotter arbetar. Och även om restaurangen är nyöppnad så har han redan märkt av ett stort intresse från Norrköpingsborna. 48 NOLLELVA – Hittills har det gått väldigt bra, vi har fått bra respons från gästerna. Alla tycker att vi har god sushi och bra service. På menyn finns olika sorters poke bowls och sushi rolls. Den som vill testa så mycket som möjligt kan prova en sushi combo, en mixtallrik med olika sorters sushi, till exempel lax, räkor, tonfisk, maki och avocado. Populärast är Phoenix Roll med friterad tempura kyckling. Även Tiger Roll (friterad räka) och sushi med flamberad lax är storsäljare. – Om du kommer hit för första gången och vill testa lite av varje kan du prova nummer 125 där du får 12 bitar blandad sushi. Om du inte gillar rå mat kan du välja nummer 105 som är 10 bitar flamberad lax. Då frågar jag kunden om de vill ha medium eller well done. Många restauranger säljer flamberad lax men frågar inte hur kunden vill ha det, säger William och hoppas att många upptäcker stans nya sushirestaurang. – Jag tycker att folk ska komma hit och testa min sushi. Jag tror att om de testar så kommer de tycka om det och komma tillbaka.