NG Sthlm 1
Chinese barbeque på rapphönslår En perfekt början
på grillfesten, som snacks eller förrätt, det blir som små köttklubbor med enormt mycket smak i. Gott till en kall öl! 4 PERSONER SOM FÖRRÄTT 8 rapphönslår vetemjöl 176 BARBEQUEGLAZE 2 msk sweet chili 2 msk japansk soja 2 msk barbequesås 1 msk hoisinsås 2 msk chilisås 1. Rör ihop alla ingredienserna till barbequeglazen. 2. Använd en gasolbrännare för att bränna bort fjunen på benen på låren. Vänd låren i vetemjöl och borsta av överflödet. 3. Pensla låren med barbequeglaze och låt marinera i cirka 30 minuter. Chinese barbeque på rapphönslår KRISPIGA GRÖNSAKER 1 stor morot 10 cm rättika 1 stor gulbeta 1 stor rödbeta 2 salladslökar 8 rädisor 20 små kvistar koriander SÅS 3 msk av barbequeglazen (se ovan) 1 msk limejuice 1 msk rapsolja koriander chiliflakes 4. Skala morot, rättika, gulbeta och rödbeta och hyvla dem sedan i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Strimla sedan fint. Skölj av betorna i kallt vatten, annars färgar de av sig på de andra grönsakerna. Lägg alla grönsakerna i ett isbad. En perfekt början på grillfesten, som snacks eller förrätt, det blir som små köttklubbor med enormt mycket smak i. Gott till en kall öl! 5. Lägg ner fint skuren salladslök, tunt, tunt skivade rädisor samt koriander i isvattnet. 6. När låren marinerat färdigt, slå bort så mycket av vattnet som möjligt från grönsakerna. Använd en salladsslunga eller krama ur vattnet med händerna. 7. Grilla, eller stek, låren i en varm stekpanna utan fett. Låren ska få ordentlig färg på båda sidorna. 8. Rör ihop en sås på barbequeglaze, limejuice och rapsolja. 9. Placera ut grönsakerna på tallrikar och lägg låren på. Ringla över såsen och garnera med mer koriander och chiliflakes. 4 PERSONER SOM FÖRRÄTT 8 rapphönslår vetemjöl 176 BARBEQUEGLAZE 2 msk sweet chili 2 msk japansk soja 2 msk barbequesås 1 msk hoisinsås 2 msk chilisås KRISPIGA GRÖNSAKER 1 stor morot 10 cm rättika 1 stor gulbeta 1 stor rödbeta 2 salladslökar 8 rädisor 20 små kvistar koriander SÅS 3 msk av barbequeglazen (se ovan) 1 msk limejuice 1 msk rapsolja koriander chiliflakes 1. Rör ihop alla ingredienserna till barbequeglazen. 2. Använd en gasolbrännare för att bränna bort fjunen på benen på låren. Vänd låren i vetemjöl och borsta av överflödet. 3. Pensla låren med barbequeglaze och låt marinera i cirka 30 minuter. 4. Skala morot, rättika, gulbeta och rödbeta och hyvla dem sedan i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Strimla sedan fint. Skölj av betorna i kallt vatten, annars färgar de av sig på de andra grönsakerna. Lägg alla grönsakerna i ett isbad. 5. Lägg ner fint skuren salladslök, tunt, tunt skivade rädisor samt koriander i isvattnet. 6. När låren marinerat färdigt, slå bort så mycket av vattnet som möjligt från grönsakerna. Använd en salladsslunga eller krama ur vattnet med händerna. 7. Grilla, eller stek, låren i en varm stekpanna utan fett. Låren ska få ordentlig färg på båda sidorna. 8. Rör ihop en sås på barbequeglaze, limejuice och rapsolja. 9. Placera ut grönsakerna på tallrikar och lägg låren på. Ringla över såsen och garnera med mer koriander och chiliflakes. I MAGEN PÅ EN JÄGARE Danyel Couet och Lubbe Garell släpper en manual till skogens skafferi. TEXT: REDAKTIONEN VAD ÄTER EN jägare? Vilt såklart. Helst egenskjutet. Lubbe Garell är yrkesjägare och fotograf medan Danyel Couet som bekant är kock och krögare. Tillsammans driver de även youtubekanalen Shots & Pots där de lägger upp filmer om jakt och matlagning. Nu har de förpackat det vilda köttets fördelar och möjligheter i en bok som på drygt 200 sidor lär dig alltifrån jakt via styckning till hur du bäst tillagar det vilda köttet. 30 HÄR BJUDER DUON på två recept ur den rykande färska boken, ett på älgtunga och ett med rapphönslår som bas. God jaktlycka! I magen på en jägare – konsten att jaga och laga vilt släpps den 19 september. 30 Grilled cheese på älgtunga Världens bästa ta medmacka att grilla över öppen eld ute i skogen! Grilled cheese på älgtunga Världens bästa ta medmacka att grilla över öppen eld ute i skogen! 4 PERSONER 24–30 tunna skivor kokt älgtunga (se recept på sida 28) GRÖNSAKSRÖRA 1 dl röd paprika i små tärningar 1 dl aubergine i små tärningar 1 dl zucchini i små tärningar 2 vitlöksklyftor, pressade 1 schalottenlök, finhackad olivolja 4 PERSONER 1 dl passerade tomater 1 tsk torkad timjan salt svartpeppar 1 krm cayennepeppar rödvinsvinäger 24–30 tunna skivor kokt älgtunga (se recept på sida 28) GRÖNSAKSRÖRA 1 dl röd paprika i små tärningar 1 dl aubergine i små tärningar 1 dl zucchini i små tärningar 2 vitlöksklyftor, pressade 1 schalottenlök, finhackad olivolja 8 skivor formbröd på surdeg majonnäs 4 dl lagrad cheddarost, riven svartpeppar 1 krm cayennepeppar rödvinsvinäger 8 skivor formbröd på surdeg majonnäs 4 dl lagrad cheddarost, riven 54 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2023 1 dl passerade tomater 1 tsk torkad timjan salt 1. Halstra älgtungsskivorna i het panna utan fett hastigt på en sida. Lägg upp på en plåt. 2. Stek alla grönsakerna i olivolja tills de är mjuka. Tillsätt passerade tomater och timjan och låt sjuda i cirka tio minuter utan lock. Smaksätt med salt, svartpeppar, cayenne och några droppar rödvinsvinäger. 3. Lägg ut brödskivorna och bred ett tunt lager majonnäs på båda sidorna. Bred ut en sked av grönsaksröran på hälften av bröden och strö över cirka 1 dl riven ost. Lägg sedan på den halstrade älgtungan och toppa med ytterligare en sked grönsaksröra. 1. Halstra älgtungsskivorna i het panna utan fett hastigt på en sida. Lägg upp på en plåt. 4. Kläm ihop mackorna ordentligt och lägg i en varm mackgrill eller i ett varmt smörgåsjärn, helst direkt på elden. 5. När mackan fått fin färg och blivit krispig runt om, dela den i lagom bitar och servera. 2. Stek alla grönsakerna i olivolja tills de är mjuka. Tillsätt passerade tomater och timjan och låt sjuda i cirka tio minuter utan lock. Smaksätt med salt, svartpeppar, cayenne och några droppar rödvinsvinäger. 3. Lägg ut brödskivorna och bred ett tunt lager majonnäs på båda sidorna. Bred ut en sked av grönsaksröran på hälften av bröden och strö över cirka 1 dl riven ost. Lägg sedan på den halstrade älgtungan och toppa med ytterligare en sked grönsaksröra. 4. Kläm ihop mackorna ordentligt och lägg i en varm mackgrill eller i ett varmt smörgåsjärn, helst direkt på elden. 5. När mackan fått fin färg och blivit krispig runt om, dela den i lagom bitar och servera. 31 31