NG Sthlm 1
DE ITALIENSKA KUSINERNA STORSATSAR I början av se
ptember öppnar The Italian Cousins sin hittills största satsning. DAVIDE DISISTOS OCh Enrico Artonis nya bar och restaurang öppnar den 7 september på Sergelgatan 2. Det blir kusinernas femte och hittills största etablering i Stockholm, då lokalen ligger på nästan 450 kvadratmeter. – The Italian Cousins på Sergelgatan har stora, öppna ytor och ett oslagbart läge mitt i city och all vår verksamhet kommer att utgå härifrån. Mycket är nytt men den som har besökt oss tidigare kommer självklart känna igen sig i konceptet som handlar om att erbjuda våra gäster den genuina italienska matkultur vi själva är uppväxta med i Emilia-Romagna och servera okomplicerade rätter med fantastiska råvaror, säger Davide Disisto. FAT CAT BRASSERIE VIKER IN TASSARNA Nu tar snart något annat över. FAT CAT BRASSERIE öppnade i Space för cirka två år sedan. Först som restaurang och något senare även som nattklubb. Nu har tiden emellertid kommit för något annat att ta över. Den 26 augusti serverade Fat Cat sin sista japansk/ koreanska fusion och därefter stöps krogen om till Spacebar Stockholm. Exakt vad detta innebär återstår att se. I RESTAURANGEN FINNS ett öppet kök och dessutom en chambre séparée för sällskap upp till 25 personer. Inspirationen kommer precis som tidigare från kusinernas hemregion Emilia-Romagna i norra Italien. På menyn på Sergelgatan finns The Italian Cousins populära klassiker tillsammans med nyheter som pizza tonda och gnocco fritto. Drinklistan består av utvalda naturviner på flaska och tapp, hantverksöl och cocktails med italienska spritdrycker. – Riktigt god pizza lagad med de allra bästa råvarorna, naturvin och hantverkscocktails är fortfarande vårt primära fokus. Sedan har vi breddat menyn med allt som vi själva tycker om med målet att alla ska hitta något de gillar, avslutar Enrico Artoni. CAFÉ VID BYSIS TILL SALU Har du en och en halv mille på fickan? Då kan du bli caféägare. Eller varför inte öppna vinbar? GONDOLEN ÄR TILLBAKA Den klassiska restaurangen har fått ett öppningsdatum. CAFÉ SOPHIES PRECIS vid Bysistorget på Södermalm ligger ute till försäljning. Lokalen har plats för ett femtiotal sittande fördelat över två plan, och tillåtna öppettider till 22:00. Caféet har haft samma ägare sedan 2014 och ligger ute för 1 500 000 kronor. LEOPARDEN BLIR MED BAKFICKA Vasastansbistron väntar tillökning. I SLUTET AV oktober beräknas Bistro Leopardens nya bakficka Snabba Katten stå klar för att ta emot gäster. Leoparden ligger på Tegnergatan 16 i Vasastan, och i samband med öppningen söker de även personal till krogen. SNABBA KATTEN ÖPPNAR den 26 oktober med restaurangcheferna Josefin Vesterlund och Emelie Jerlin vid kopplet. 86 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2023 NOOK HAR GÅTT I KONKURS Satsningen i Stockholmsverken har tvärnitat. DET VAR FÖR nästan exakt ett år sedan som restaurang Nook slog upp portarna i Stockholmsverken. Detta i en fem gånger större yta än de tidigare lokalerna på Åsögatan, och med tre olika koncept i verktygslådan. Nu står det klart att restaurangen tvingas kasta in handduken, åtminstone under den nuvarande ledningen. – Orsakerna är flera, men givetvis handlar det i slutändan om pengar. Att driva restaurang är det bästa som finns tycker vi, men det har sina utmaningar också, skriver Alexander Bäckman och Gustaf Larsson i ett uttalande på facebook. Den sista servicen är satt till den 16 september. Detta förutsatt att restaurangen inte hittar nya ägare dessförinnan. TORSDAGEN DEN 19 oktober är anrika Gondolen tillbaka efter en lång tids frånvaro på krogscenen. Bordsbokningen öppnade redan den 5 september, och köksmästaren Patrik Castillo menar att man kommer att känna igen sig i det gastronomiska. – När det kommer till menyn har vi utgått från Gondolens klassiska arv men adderat en elegant lekfullhet. Vår vision är att öppna en nygammal klassiker med en modern och sofistikerad känsla. NÅGRA AV PARADRÄTTERNA kommer att vara "fisk med gratäng" som är en dekonstruerad fiskgratäng. Andra inslag vid öppningen är ravioli med höstsvamp, ricotta och parmesan. Det kommer även att finnas en löjromsservering med mandelpotatiskräm. NÄR GONDOLEN ÅTERÖPPNAR är det i Svenska Brasseriers regi och högst ansvarig för nysatsningen är Matilda Jackson vars ambition är att krogen ska vara en tillgänglig plats för alla typer av besökare. – Oavsett om du är stockholmare eller en besökare från någonstans i världen. Vi kommer dessutom att hålla öppet 365 dagar om året, så det blir gott om tillfällen att kika förbi, hälsar Matilda Jackson. Öppettiderna är måndag till fredag mellan 11:30-01:00 samt lördag till söndag mellan 12-01.