019 1
DRYCK TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH PÄR STRÖM
BERG Med ambition om att bli bäst Många känner nog till Giorgio Rivetti som en av Barolo Boys och hjärnan bakom framgångssagan och kraftpaketen från La Spinetta i Piemonte. Men det kanske inte så många vet är att Giorgio även har ambitionen att skapa Italiens bästa mousserande vin. Med den största konkurrensen i Franciacorta har han siktat ännu högre och planterat sin Pinot Noir och Chardonnay i Alta Langa på så hög höjd som upp till 800 m ö h. Han skördar dessutom mycket senare än sina konkurrenter och vinifierar enligt den klassiska metoden precis som sina förebilder bland odlarna i Champagne. Resultatet är viner med knivskarp syra, livliga av frukt och med krämig mousse. Vingården Contratto är dessutom med på UNESCOs världsarvslista och vinet Contratto Milles - imato Pas Dosé 2012 finns just nu på Systembolaget, nr 97064, 189 kr. PS Lästips Trött på mässandet i Decanter, Wine Spectator och Wine Enthusiast? Känner du igen tongångarna i Livets Goda och Allt om Vin? Äntligen finns det variation för oss som gillar att läsa initierade texter om vår favoritdryck, utan poängsystem och recensioner. Brittiska Noble Rot har funnits en tid och deras otvungna djuplodande reportage och spaningar har gjort det omöjligt att inte få efterföljare. Dan Keeling och Mark Andrew är männen bakom Noble Rot, en tidning för människor som älskar bra vin, mat och musik. En hjärtlig samling av artiklar om det allvarliga och inte allvarligt allvarliga. Noble Rot är motgiftet till mycket av det vanliga förenklandet av vinkulturen. Pipette är ett helt nytt magasin med fokus på naturvin. Med attraktiv design och med kreativa medarbetare har naturvinsnörden Rachel Signer tagit scenen med storm. Endast ett nummer ute, men det lovar mycket gott för framtiden. Noble Rot kan man köpa via Wine Trade och Pipette hittar du hos Fruktstereo. På svenska finns inget liknande, än, men spana in winetable.se online för liknande feeling. PS Fruktstereo Perfekta whiskypresenten Vi säger inte att det är den bästa, var och en får smaka sig fram till sin favorit, men Speysides Glenfiddich skryter gärna om att de är världens mest prisbelönta single malt och att de har världens största maltwhiskydestilleri (med kapacitet på 20 miljoner flaskor). Som en utmärkt gåvoidé har de tagit fram ett behändigt trepack med 20-centilitersflaskor. Lådan innehåller 12-, 15- och 18-årig Glenfiddich, med exotiska toner av mango och papaya i den yngsta, en komplex 15-åring med skärpa och toner av brända mandlar respektive en lätt ton av läder och äppelmust och inslag av sherry i 18-åringen. Glenfiddich Tasting Collection finns på System - bolaget under namnet Tri-Pack för 399 kronor. PSC Karl Sjöström och Mikael Nypelius har gedigen bakgrund i krogbranschen men för ett par år sedan bestämde de sig för att haka på tåget för utvecklingen och mångfalden av den svenska moderna dryckeskulturen. I dagsläget producerar de cider och vin av 100 procent svensk frukt på Hällåkra vingård, 30 kilometer öster om Malmö. Allt sker i liten skala med ambitionen att skapa dryck som speglar fruktens egen karaktär och växtplats. Deras cider på 100 procent Filippa-äpplen tilldelades priset för Sveriges bästa cider vid det första svenska mästerskapet på Spritmuseum i maj 2017. Det är inte bara företagsnamnet som hintar om deras musikintresse, namn och etiketter som Straight Outta Grönby, Definitely Cider, Ciderday Night Fever och Britney’s Pears vittnar om både inspiration och humor. Fruktstereo importerar även vin från Europa och de har ställt in siktet på familjedrivna företag och bönder som delar deras egen vision och tankegång. Autentiska viner med tydlighet från växtplatsen och härlig drickbarhet, bland annat representerar de den smått kultförklarade österrikiska producenten Gut Oggau. Se mer på fruktstereo.com. PS #2 2019 33